Praznici i sveci 12.08.2024 | 05:00

TAJNA APOSTOLSKE STAZE: Danas Srpska pravoslavna crkva slavi Svete Silu, Siluana, Kriskenta, Epeneta i Andronika

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
TAJNA APOSTOLSKE STAZE: Danas Srpska pravoslavna crkva slavi Svete Silu, Siluana, Kriskenta, Epeneta i Andronika
Printscreen/Youtube

Ovaj praznik predstavlja molitveno sećanje na petoricu od sedamdeset apostola, čija su dela i žrtve osvetlila puteve vere kroz istoriju i danas služe kao inspiracija za sve pravoslavne vernike.

Današnji dan u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetim apostolima Sili, Siluanu, Kriskentu, Epenetu i Androniku, velikim svedocima Hristove vere i istinskim uzorima apostolskog života. Ovi ugodnici Božji, izbrojani među sedamdeset apostola, nosili su svetlost Hristovog Jevanđelja po dalekim krajevima, utirući put mnogima koji su kroz njihovo učenje i primer pronašli spasenje.

Sveti apostol Sila, rodom iz Jerusalima, poslat je zajedno sa apostolima Pavlom i Varnavom u Antiohiju, kako bi pomogao u rešavanju spora među vernicima o obrezanju neznabožaca. Ovaj važan događaj zabeležen je u Delima apostolskim. Nakon toga, Sila je sa Pavlom prošao mnoge krajeve Azije i Makedonije, gde je svojim propovedanjem i svedočenjem utvrđivao veru među novokrštenima. Njegov trud bio je krunisan mirom u Korintu, gde je bio postavljen za episkopa i gde je, u smirenju, završio svoj zemaljski put.

freepik
Ikonostas

Sveti Siluan, verni pomoćnik obojice apostola, Pavla i Petra, služio je kao episkop u Solunu. Tamo je pretrpeo mnoga stradanja i iskušenja, ali je svoj život predao Bogu, zamenivši prolaznu zemaljsku stazu nebeskom nagradom.

Sveti Kriskent, saradnik apostola Pavla, bio je episkop u Galatiji, a potom misionar u Galiji. Njegovo mučeništvo za Hrista zapečaćeno je u vreme cara Trajana, čime je postao jedan od mnogih koji su svojom krvlju svedočili istinu hrišćanstva.

Sveti Epenet, koji se pominje u Poslanici Rimljanima, bio je episkop u Kartageni, dok je sveti Andronik, spomenut u istom apostolskom spisu, služio kao episkop Panonije. Njegov spomen posebno se slavi 17. maja.

Današnje praznovanje ovih svetih apostola podseća nas na neprolaznost vere i snagu apostolskog poslanja. Njihova svedočanstva i danas osvetljavaju puteve vernih, vodeći ih ka spasenju i večnom životu u Hristu, čiji su ovi apostoli bili neustrašivi nosioci i vesnici.