Duhovna riznica 12.08.2024 | 20:52

SVETLOST NASLEĐA JUSTINA ĆELIJSKOG OSVETLILA VALJEVO: Duhovno blago otkriveno kroz dramski komad u porti Pokrovske crkve

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVETLOST NASLEĐA JUSTINA ĆELIJSKOG OSVETLILA VALJEVO: Duhovno blago otkriveno kroz dramski komad u porti Pokrovske crkve
SPC/Eparhija valjevska

Predstava o Ocu Justinu Ćelijskom, izvedena u okviru „Tešnjarskih večeri“, oživela je sećanje na velikog svetitelja, dok je Eparhija valjevska ovim zaokružila obeležavanje jubileja duhovnog vođe, čija molitva vodi vernike ka ljubavi prema Bogu, otadžbini i bližnjima.

Tokom tradicionalnih „Tešnjarskih večeri“, u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice izveden je dramski komad „Prepodobni Otac Justin Ćelijski – riznica dobara i premudrosti“. Ovim umetničkim delom, Eparhija valjevska ne samo da je obeležila jubilej velikog duhovnika, već je njegov lik i delo trajno utkala u sećanje sugrađana, osvetlivši ga svetlom molitvenog nasleđa.

Episkop valjevski Isihije, otvarajući ovaj svečani skup, podsetio je prisutne na značaj ljubavi u hrišćanskom životu, govoreći:

- Ljubav uvodi čoveka u dubine Božje… Ljubav je suština Boga.

Ove reči, duboko utisnute u žitije Justina Ćelijskog, podsećaju nas, u godini kada slavimo njegove jubileje – 130 godina od rođenja, 45 od prestavljenja Gospodu i 10 godina od prenosa njegovih moštiju – na važnost svedočenja ljubavi prema Bogu, otadžbini i bližnjima.

SPC/Eparhija valjevska
Pozorišni komad izveden je u u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice

U svetlu ovih reči, vladika Isihije je naglasio da su uz avu Justina stasali mnogi veliki arhijereji i duhovnici, čije su molitve poput tavorske svetlosti obasjavale srca vernika širom sveta.

- Mi, njegovi zavičajci, udostojeni smo da sve povedemo u slavljenje njegovih jubileja. Jubileja, koji postoje zbog nas, da se duboko zagledamo u sebe, jedni u druge i, nadahnuti makar jednim slovom njegovog grandioznog zaveštanja, pružimo ruke Gospodu, sa verom, nadom i ljubavlju čekajući zagrljaj u koji je Otac Justin primljen. Neka bi se njegovim svetim molitvama i na nas milost Božja izlila - poručio je vladika Isihije, pozivajući prisutne na duhovno produbljenje kroz dela ovog svetitelja.

SPC/Eparhija valjevska
Episkop valjevski Ishije

Dramski komad, koji je svoju beogradsku premijeru doživeo ranije ove godine, prvi put je izveden u Valjevu, na sceni u porti najstarijeg hrama u gradu. Scenario za ovu umetničku interpretaciju života Oca Justina napisao je Dušan Stokanović, dramatizaciju je uradila Ivana Dimić, dok je režiju potpisao Sava Mirić.

Glumci Andrej Šepetkovski, Đorđe Kreća i Milena Jakšić, uz podršku crkvenog hora Emanuil, pod dirigentskom palicom Vanje Urošević, oživeli su likove iz života svetitelja, uključujući i njegovu duhovnu braću i sestre – igumanije Saru i Glikeriju, kao i uglednog srpskog naučnika i prosvetitelja Vladetu Jerotića.

SPC/Eparhija valjevska
Ansambl pozorišnog komada posvećenog Svetom Justinu Ćelijskom
 

Sestrinstvo manastira Ćelije, predvođeno igumanijom mati Glikerijom, koje je prisustvovalo ovoj predstavi, darovalo je svim prisutnima knjižicu o avi Justinu, čime je zaokruženo ovo sećanje na velikog duhovnika i svečanost jubileja u Valjevu.

Ovaj događaj je još jednom potvrdio neprolaznu vrednost nasleđa Prepodobnog Justina Ćelijskog i snagu umetnosti u prenošenju njegovog duhovnog zaveštanja novim generacijama.