Duhovna riznica 14.08.2024 | 10:18

POČEO JE VELIKOGOSPOJINSKI POST: Otac Novica objašnjava kako se pravilno posti i u čemu vernici najčešće greše

Autor: Saša Tošić
POČEO JE VELIKOGOSPOJINSKI POST: Otac Novica objašnjava kako se pravilno posti i u čemu vernici najčešće greše
Printscreen/YouTube/BAP Vesti

Danas je započeo period uzdržanja i duhovnog uzdizanja kada vernici pravoslavne crkve tragaju za mirom. Sveštenik Novica Rakić podseća da post nije samo odricanje od hrane, već, pre svega, poziv na promenu životnog puta i usmerenje ka Hristu.

Velikogospojinski post je vreme u kojem vernici pravoslavne crkve traže dublji mir i duhovno osveženje. I dok se mnogi s pobožnošću upuštaju u ovaj period uzdržavanja, često se postavlja pitanje: kako pravilno postiti i šta zaista znači ovaj sveti period? Otac Novica Rakić, sveštenik pri Svetojovanskom hramu, naglašava da post nije samo odricanje od hrane, već, pre svega, poziv na promenu načina života i usmerenje ka Hristu.

- Ono što se od nas traži u toku posta je promena atmosfere, načina života, onoga što nas svakodnevno opterećuje. A to možemo jedino menjati svojim učestvovanjem u bogosluženjima, koja sama po sebi menjaju atmosferu i navike čoveka, pozivajući na pokajanje - ističe otac Novica Rakić.

SPC / Eparhija valjevska
Liturgija

Post je, kako kaže, vreme kada bi vernici trebalo da odbace sve loše osobine u međusobnim odnosima i u odnosu prema Bogu.

- Potrebno je da odbacimo sve one osobine koje su loše u našim međusobnim odnosima, a takođe i u odnosu prema Bogu. I da te osobine učinimo nepotrebnim za naš život, a da usvojimo vrednosti Carstva Božijega koje nam Hrist donosi i ostavlja kao zalog večnog života.

Sveštenik Rakić naglašava da je neophodno osloboditi se svakodnevnih strahova i prihvatiti mir i radost kao darove Božije.

- Potrebno je, pre svega, da se oslobodimo tih svakodnevnih strahova, da usvojimo mir Božiji kao način našeg života i da usvojimo radost Božiju koja nam je darovana i data, da njome živimo i da se njome odnosimo jedni prema drugima i prema samom Bogu - naglašava sveštenik Rakić, prenose BAP vesti.

Mnoge vernike zbunjuje pitanje ishrane tokom posta, ali otac Novica podseća da to nije suština posta.

- Odricanje od pojedinih namirnica nije suština posta i to nije nikakva dijeta. Šta simbolizuje činjenica da se mi odričemo nekog uživanja u hrani i da jedemo namirnice spremljene na vodi? Upravo kroz to manifestujemo našu slobodu od svega, pa i od određene hrane.

Shutterstock
Posna hrana

Posebno je važno, dodaje on, ne postati rob navika i užitaka.

- Vrlo često ćemo čuti od ljudi kako kažu da ne mogu bez ovoga ili bez onoga, čime svedoče svoje ropstvo određenoj namirnici ili određenim navikama, a pozvani smo upravo da budemo slobodni od svega, pa i od određene hrane.

Kafa, na primer, nije mrsna i može se konzumirati tokom posta, ali priznavanje da se bez nečega ne može govori o unutrašnjoj porobljenosti, smatra otac Novica.

- Stvoreni smo da budemo slobodni od svega, pa i od određene hrane ili navika koje nas sputavaju i čine robovima. Bog nas je pozvao da budemo slobodni i da se oslobodimo ropstva bilo kome i bilo čemu.

Cilj posta nije samo nominalno pridržavanje pravila, već usklađivanje života s Hristovim učenjem.

- Pozvani smo da, pre svega, budemo oslobođeni od svih ograničenja i da kao ljudi, uvek i svagda, sagledavamo život kroz prizmu Hrista, da on bude mera i da on bude način na koji se odnosimo jedni prema drugima.

Printscreen/YouTube/BAP Vesti
Otac Novica Rakić

Na kraju, sveštenik Novica podseća da istinski post znači promenu života i osobina, što je put ka svetosti.

- Ne samo tako što ćemo nominalno da kažemo uzimam ili ne uzimam ovu hranu ili ja postim, a ništa ne činim da taj svoj post usaglasim sa samim Hristom koji nam se nudi i koji nam se daje u svetoj liturgiji i kroz sva bogosluženja - zaključuje on.

Velikogospojinski post traje do 28. avgusta, kada se proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj post pruža priliku svim vernicima da se kroz telesno i duhovno uzdržavanje približe Bogu i oslobode svakodnevnih tereta.