Duhovna riznica 18.08.2024 | 00:10

PRED POLAZAK NA PUT, ODVOJTE MALO VREMENA ZA OVU KRATKU, ALI SNAŽNU MOLITVU: Božanske reči za mir i sigurnost na svakom putovanju

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PRED POLAZAK NA PUT, ODVOJTE MALO VREMENA ZA OVU KRATKU, ALI SNAŽNU MOLITVU: Božanske reči za mir i sigurnost na svakom putovanju
Shutterstock

Dok koračamo letnjim stazama, ispunimo srce molitvom. Naš put će tada biti osvetljen svetlošću nebeskom, a povratak ispunjen mirom i radošću. Neka svaki putnik na ovakav način spokojno krene na svoje putovanje, siguran u Božju zaštitu.

Leto, vreme kada sunce grli zemlju i mami nas na puteve, donosi sa sobom radost putovanja i otkrivanja novih predela. U žurbi i uzbuđenju, često zaboravljamo da zastanemo na tren, da predahom ispunimo dušu i pomolimo se za miran i blagosloven put. Pomolimo se da naše putovanje bude obasjano milošću, a svaki korak vođen Božjom rukom.

Molitva pred putovanje nije samo reč, već most između neba i zemlje, molitveni štit kojim se okružujemo pre nego što zakoračimo na nepoznate staze. Poverimo se Božjoj promisli, kao što su Isak i Tovija nekada činili, i pošaljimo molitveni poziv Gospodu, da i nama pošalje anđela mira i čuvara.

Khaled DESOUKI/AFP/Profimedia
Molitvenik

Molitva pred polazak na put

Gospode Bože, koji upravljaš koracima ljudskim, pogledaj milostivo na mene i oprosti mi svaki namerni i nenamerni greh, blagoslovi moju dobru nameru i upravljaj mojim putovanjem u odlasku i povratku, usrdno ti se molim, usliši i pomiluj me.

Gospode, kao što si Isaku i Toviji poslao anđela saputnika i time učinio da im je putovanje mirno i srećno proteklo, tako i sada pošalji meni anđela mira, da me upućuje na svako dobro delo i izbavlja od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i od svake zle napasti, da se zdravo, mirno i srećno vratim na slavu tvoju, usrdno ti se molim: usliši i smiluj mi se. Amin.

Bez obzira koliko žurite i koliko vam uvek nedostaje vremena da obavite sve što ste planirali, pre nego što krenete na odmor, odvojite trenutak za ovu molitvu koja donosi sigurnost, spokoj i Gospodnju milost na svakom koraku.