Duhovna riznica 05.09.2024 | 10:11

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Da li je strpljen uvek spasen?

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Da li je strpljen uvek spasen?
Shutterstock

Sveti Teofan Zatvornik nas u svojoj knjizi, 11. četvrtka po Pedesetnici, podseća da trpljenje donosi plod samo ako je usmereno na Gospodnji put. Dok đavo trpljenje na putu dobra prikazuje kao neizdrživo, onaj ko služi strastima misli da mu je lako.

Ali ko do kraja pretpi, taj će biti spasen (Mt.24,13). Ne spasava se, međutim, svako ko trpi, nego samo onaj ko trpi na putu Gospodnjem. Mi ovaj život i imamo da bismo trpeli. Svako nešto trpi i to trpi do samog kraja. Trpljenje, pak, ne prinosi korist ukoliko se ne vrši radi Gospoda i njegovog Jevanđelja.

Stoga stupi na put vere i jevanđelskih zapovesti. Tada će se povodi ka trpljenju umnožiti, ali će od toga časa početi da se pletu venci. Dotle prazno, trpljenje će postati plodonosno. Kakvom slepoćom nas okružuje đavo kad nam teškim i nesnosnim predstavlja samo ono trpljenje koje se sreće na putu dobra.

Ono, pak, koje nalaže na one koji služe strastima, on prikazuje kao lako i udobnije za nošenje od onog koje nose oni koji se bore sa strastima i protive mu se. Mi slepi to ne vidimo… Trudimo se, trpimo i dolazimo do krajnjih granica svojih sila i sve – neprijatelja radi, a na svoju pogibao.