Duhovna riznica 29.07.2024 | 09:55

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kada srce odeblja, vuče nas dole, prikiva za zemlju

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kada srce odeblja, vuče nas dole, prikiva za zemlju
Pexels

U svojoj knjizi za šesti ponedeljak posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik govori o glavnom razlogu zbog kojeg mnogi ne mogu da se uzdignu iznad svakodnevnih briga i dosegnu duhovne visine.

Zašto mnogi ne razumeju razgovore o duhovnim stvarima? Zbog odebljalosti srca (Mt.13,15). Srce odeblja kada je puno pristrasnosti prema zemaljskim stvarima, kao što je rečeno: „Ugojio si se, udebljao, zasalio“ (Pon. zak. 32,15).

Budući takvo, ono, kao neki veliki teg, vuče dole i prikiva na zemlju svu dušu, a sa njom i um. Tada se sve okreće u krugu niskih predmeta, postajući niskomisleno, bez mogućnosti da se usmeri ka visini, slično ptici otežaloj hranom. Okrećući se, ono ne vidi ono što je gore, i čitavo njegovo ustrojstvo mu je protivno. To je sasvim nepoznata strana za njega.

U mnoštvu svojih pojmova i iskustava ono nema ništa na šta bi moglo da primeni tamošnje, ne bi li ga ugledalo makar kao u ogledalu i zagonetki. Zbog toga se ni samo ne zanima rasuđivanjem o tome, niti ima želje da sluša druge kako o njemu rasuđuju, ili da knjige koje pišu o njemu uzima u svoje ruke. Zar nećete kod mnogih sresti mnoštvo svetskih časopisa, a nijedan duhovni, ni jednu duhovnu knjigu, čak ni Jevanđelje?