Aktuelno iz SPC 05.09.2024 | 12:36

PUT KA DUHOVNOM ZVUKU: Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka organizuje audiciju za Školu pojanja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PUT KA DUHOVNOM ZVUKU: Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka organizuje audiciju za Školu pojanja
Printscreen/YouTube/TV Hram

Prilika za duhovno usavršavanje kroz drevne melodije i molitveno pojanje, pod okriljem Crkve i uz blagoslov poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka otvara vrata za sve one koji žele da urone u dubine svetog pojanja. Audicija za Školu pojanja održaće se 14. septembra 2024. godine u 12.00 časova, u Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu. Ovaj jedinstveni događaj poziva sve ljubitelje crkvene muzike da zaplove kroz svet tonova koji prenose svetlost vere i duhovnog uzdizanja.

Vizantijsko pojanje, koje se proteže kroz vekove pravoslavne tradicije, nije samo muzika, već molitva u zvuku. Njegova monofonijska struktura simbolizuje jedinstvo Crkve i harmoniju vernika sa Bogom, dok svaki ton oživljava reči Svetog pisma i bogosluženja.

Pojanje je most između neba i zemlje, čineći da se srca uzdignu ka Gospodu, ispunjena smirenjem i pobožnošću. Kao takvo, ono ne samo da oblikuje duh onih koji pevaju, već i svih koji ga slušaju, donoseći mir i nadahnuće.

Za sve koji osećaju poziv da svoj glas predaju Gospodu kroz pojanje, ovo je retka prilika da zakorače na taj sveti put, pod okriljem Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i uz podršku onih koji su posvetili svoje živote crkvenoj muzici.