Duhovna riznica 11.09.2024 | 16:53

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako prepoznati i odbaciti đavolske zamke u duhovnom životu

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako prepoznati i odbaciti đavolske zamke u duhovnom životu
Shutterstock

Sveti Teofan Zatvornik nas uči kako da se nosimo sa iskušenjima koja donose laž i sujetu. U svojoj poruci za 12. sredu po Pedesetnici, podseća nas na Spasiteljeve reči upućene nečistom duhu i ukazuje na potrebu da odmah presečemo svaku zlu misao, ukorimo sebe i očistimo dušu molitvom.

Nečisti duh je slavio Spasitelja, a On mu je rekao: „Umukni i iziđi“ (Mk 1,25). Demoni nikada ništa ne govore i ne rade sa dobrom namerom. Uvek imaju nešto zlo u vidu. Tako je bilo i ovde. Ne razobličujući njihove zamke, Gospod je jednom rečju rešio: „Umukni i iziđi.“ Nije hteo da dugo ima posla sa nečistim duhom.

To je pouka i za nas. Onome ko učini neko malo dobro, odmah prilazi bes i počinje da trubi u uši: „Ti si takav i takav.“ Nemoj slušati i nemoj ulaziti u razgovor sa lažovom, nego ga odmah preseci govoreći: „Umukni i iziđi.“

Njegov trag provetri uzdisanjem i samoukorevanjem, a mesto okadi skrušenom molitvom. On hoće u tebi da porodi samomnjenje i samoosećanje, i da iz njih zatim razmahne samohvalisanje i sujetu, tj. misli i osećanja koja su u duhovnom životu isto što i kradljivci u običnom životu.

Uvukavši se u dom, oni pljačkaju domaćinovo blago. Tako i ovi, ukorenivši se u duši, potiru i izbacuju svako dobro, tako da već ne ostaje više ništa što bi Gospod mogao da pohvali.