Duhovna riznica 11.09.2024 | 09:47

PESMA SVETOM JOVANU KRSTITELJU: Stihovi vladike Nikolaja posvećeni Preteči, koji imaju moć molitve

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PESMA SVETOM JOVANU KRSTITELJU: Stihovi vladike Nikolaja posvećeni Preteči, koji imaju moć molitve
Printscreen

Molitva u stihu, u kojoj je jedan od najvećih svetaca u pravoslavlju prikazan kao hrabri prorok i čuvar čistote, poziva vernike na pokajanje i duhovno jačanje, sledeći primer ovog ugodnika Božjeg.

Sveti Jovan Krstitelj, Preteča Hrista i jedan od najvažnijih svetitelja u pravoslavnoj tradiciji, kroz vekove je bio inspiracija mnogima, ali retko ko je njegove osobine opevao tako snažno kao sveti vladika Nikolaj Velimirović. Njegovi stihovi, duboko ukorenjeni u duhovnoj mudrosti i veri, prenose poštovanje, divljenje i molitvu vernika prema svetom Jovanu, koji je svojom hrabrošću i čistotom pripremao ljudske duše za dolazak Spasitelja.

U jednoj od svojih pesama, vladika Nikolaj veliča lik i delo svetog Jovana Krstitelja kroz prizmu njegove misije pokajanja i očišćenja, koje su kulminirale krštenjem na reci Jordan. Pesma započinje veličanstvenim opisom svetitelja:

"O sveti Jovane, divni Krstitelju,

Ti Preteča beše slavnom Spasitelju,

Ti čistotom tvojom ljudske duše teknu

I k’o strašna truba sa Jordana jeknu

Budeć’ ljude od sna i poroka lena,

Kad sekira beše blizu do korena."

Ovi stihovi oslikavaju Svetog Jovana kao snažnog proroka koji, svojom rečju i životom, budi ljude iz duhovne lenjosti, podsećajući ih na neizbežni sud i potrebu za pokajanjem. Vladika Nikolaj, koristeći slikovite metafore, poput "strašne trube" i "sekire blizu do korena", podseća na ozbiljnost Jovanove poruke o dolasku Spasitelja i značaju pripreme za susret sa Bogom.

Printscreen
Ikona Svetog Jovana Krstitelja

U nastavku, pesnik se obraća svetom Jovanu ličnom molitvom, tražeći njegovu pomoć u duhovnoj borbi:

"Ja se tebi klanjam, ja se tebi molim:

Pomozi da svakoj napasti odolim.

Ja se tebi klanjam, proroku najjačem,

I pred tobom klečim, i pred tobom plačem:

Daj mi od tvog srca, lavovske jačine,

Daj mi od tvog duha, angelske beline."

Ovaj deo pesme izražava duboku želju vernika da stekne hrabrost i čistotu svetog Jovana. Molba za "lavovsku jačinu" i "anđeosku belinu" simbolizuje težnju ka duhovnom savršenstvu kroz post, molitvu i bdenje. Vladika Nikolaj na izvanredan način kroz poeziju usmerava vernika na stazu pokajanja i očišćenja, podsećajući na značaj duhovne discipline i hrabrosti u svakodnevnim iskušenjima.

Pesma se završava molitvenim pozivom da sveti Jovan ne ostane ravnodušan na molitve vernika:

"O sveti Jovane, Božji ugodniče,

I za višnju pravdu slavni mučeniče.

Ti koga se vojske nečastivih boje

Nemoj se oglušit’ o molenje moje."

Vladika Nikolaj kroz ove stihove podseća na svetiteljevu moć da posreduje kod Boga, zaštiti verne od iskušenja i pruži im snagu da istraju u veri. Sveti Jovan, čije ime nosi i značenje "milostiv", prikazan je kao zaštitnik i duhovni vodič, čija se snaga prepoznaje i među nečastivima, a čija molitva donosi mir i hrabrost onima koji ga poštuju.

Vladika Nikolaj Velimirović, poznat po svojim bogoslovskim spisima i pesničkim delima, uspeo je da kroz ovu pesmu osvetli svetitelja kao simbol duhovne snage i čistote, te da vernicima pruži uzor za njihovo sopstveno duhovno putovanje. Ovi stihovi nisu samo pesma, već molitva u stihu, koja kroz vekove ostaje snažno svedočanstvo vere i predanosti Bogu.

Njegovo pisanje nastavlja da inspiriše mnoge, a pesme poput ove Svetom Jovanu Krstitelju i danas imaju moć da probude duh molitve, pokajanja i duhovnog očišćenja.

Religija.rs vas poziva da kroz svoje fotografije zabeležite najvažniji trenutak hrišćanskog života i osvojite zlatne darove koji, pored materijalne, nose i duhovnu vrednost, jer doprinose očuvanju bogate pravoslavne tradicije. Više o ovom foto-konkursu "Podelite svetlost krštenja i osvojite dukat" možete ptočitati OVDE.