Duhovna riznica 12.09.2024 | 16:41

NEOČEKIVANO - POZNATA INFLUENSERKA SE ZAMONAŠILA: Tiktokerka iznenada napustila slavu i postala monahinja Ipomoni

Izvor: Religija/fimes.gr
Autor: Saša Tošić
NEOČEKIVANO - POZNATA INFLUENSERKA SE ZAMONAŠILA: Tiktokerka iznenada napustila slavu i postala monahinja Ipomoni
Printscreen/Instagram/helenmazlou

Elena Mazlu, koja ima skoro pola miliona pratilaca, donela je odluku da svoj život posveti veri i duhovnom miru, izazvavši burne reakcije na društvenim mrežama.

Danas, kada su društvene mreže postale neizostavni deo svakodnevnog života, jedna priča iz Grčke uzburkala je digitalne vode. Elena Mazlu, poznata TikTok influenserka sa skoro pola miliona pratilaca, iznenadila je javnost svojom odlukom da napusti svet slave i da se zamonaši. U trenutku kada su njeni snimci o svakodnevnim temama poput mode, lepote i mladalačkog života privlačili stotine hiljada pregleda, Elena je odlučila da svoj put usmeri ka duhovnosti.

Printscreen/Instagram/helenmazlou
Elena Mazlu

U jeku svog uspeha, Elena je najavila povlačenje sa društvenih mreža i podvrgla se monaškom postrigu, uzimajući ime Ipomoni. Iako su njeni pratioci iznenađeni, ona je otkrila da je u potaji već duže vreme osećala unutrašnji poziv da se odrekne slave i ispraznog publiciteta, tražeći dublji smisao i mir. Ovaj put, koji je izabrala, započeo je dubokim duhovnim traganjem, koje ju je odvelo daleko od svetla reflektora u tišinu manastirskog života.

Na društvenim mrežama, gde je do tada bila simbol mladalačke energije i kreativnosti, njena transformacija izazvala je različite reakcije. Dok su jedni izražavali divljenje i podršku njenoj hrabroj odluci, drugi su ostali zatečeni time što je tako mlada i uspešna devojka, koja je imala veliki potencijal, odlučila da napusti sve i posveti se monaštvu. No, kako je sama Elena rekla, njen cilj sada je usmeren ka unutrašnjem miru i ljubavi prema Bogu.

Printscreen/Instagram/helenmazlou
Čin monašenja Elene Mazlu

"Čovek u svom telu je kao upaljena sveća. Sveća je predodređena da se topi, a čoveku da umre. Njegova duša je, međutim, besmrtna, zbog čega naša briga treba da bude više za dušu nego za telo", napisala je nedavno u jednoj od svojih poslednjih objava na Instagramu, pre nego što se zamonašila, a potom je uklonila sve fotografije i video zapise koje je ranije delila sa svojim pratiocima. 

U istoj objavi, Elena je citirala i Jevanđelje po Mateju: "Kakva korist čoveku ako sav svet dobije, a dušu svoju izgubi? ili šta će čovek dati za dušu svoju (Mt 26)."

Printscreen/Instagram/helenmazlou
Čin monašenja Elene Mazlu

Promena u njenom životu bila je naglašena i kroz uklanjanje svih prethodnih objava sa njenih naloga, a novi sadržaj posvećen je hrišćanskim vrednostima. Poslednji njen video, koji je izazvao buru među hrišćanskom zajednicom, bila je kritika performansa na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, u kojem su mnogi prepoznali neprimerene aluzije na Tajnu večeru.

Elena Mazlu nije prva koja je javnu slavu zamenila monaškim životom. Sličan slučaj zabeležen je u Gruziji, gde se poznati maneken Laša Bordžikuli povukao u manastir sa samo 21 godinom.

Printscreen/Instagram/helenmazlou
EWlena Mazlu sada je sestra Ipomoni

Elena je svojim potezom pokazala da je duhovni put često nepredvidiv i da može voditi od vrhunca slave do tišine manastirskog života. Njena odluka služi kao podsetnik da su najvažnije vrednosti često one koje dolaze kroz unutrašnju potragu i predanost.