Duhovna riznica 19.10.2024 | 09:00

DONOSI BLAGOSTANJE, SREĆU I USPEH: Danas je Tomindan, a vernici bi trebalo da očitaju ovu molitvu

Autor: M.M.
DONOSI BLAGOSTANJE, SREĆU I USPEH: Danas je Tomindan, a vernici bi trebalo da očitaju ovu molitvu
Schutterstock Sveti apostol Toma

Tomindan je enafska slava, nekad su je mahom slavili dunđeri i drvodelje, koji su taj dan zatvarali svoje radnje.

SPC i njeni vernici danas slave Svetog apostolu Tomu, odnosno Tomindan, koji je ujedno i krsna slava mnogih Srba širom sveta.  Tomindan je jedna od prvih jesenjih slava Srpske pravoslavne crkve.

Tomindan je enafska slava, nekad su je mahom slavili dunđeri i drvodelje, koji su taj dan zatvarali svoje radnje. 

Vernici bi danas trebalo da očitaju molitvu Svetom Tomi koja je veoma moćna i kako se tvrdi, privlači blagostanje, sreću i uspeh. 

Evo kako glasi molitva Svetom apostolu Tomi.

"O, dobroznameniti i slavni apostole Hristov Tomo. Kada je na kraju vremena došao Bog ljudima izabrao te je za učenika Svoga i dao ti je vlast da isceljuješ bolesne, očišćuješ gubave, vaskrsavaš mrtve, izgoniš duhove. Ti ne zato, nego ljubavlju si se prilepio za Hrista zaželevši da do smrti ideš za Njim. Zbog toga po dopuštenju Božijem nisi video sa drugim učenicima Vaskrsloga Spasitelja, nisi hteo da poveruješ u to dok ne staviš prst svoj u rane od gvožđa i staviš ruku svoju u rebra Njegova. Međutim, Gospod ispuni molbu srca tvoga i nepromenljivo opet utvrdi tvoju veru.

"Zbog toga te molimo: otvori nam oči vere da vidimo telesno nevidljivo, podari nam nadu na snishođenje Božije, da nas ne uništi grehovno očajanje, otkri nam blaženstvo ljubavi jer je ljubav jaka kao smrt i jedina ima vlast nad njom da posluživši Hristu na zemlji, podignemo i mi sebi pokrov Nebeski i sa tobom i svima svetima proslavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin."

Duhovna riznica 08:00 | 07.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Pažnja prema sebi, trezvoumlje i bodrost jesu jedinstvene poluge za podizanje naše otežale prirode"

Sveti Teofan objašnjava da, iako spoljašnje nije neophodno, ono ipak ima svoju vrednost kada odražava unutrašnje stanje duše. Problem nastaje kada se fokusiramo isključivo na vidljivo, misleći da smo ispunili sve dužnosti, dok zapravo zaboravljamo na unutrašnji sadržaj. To nas može dovesti do površnosti i udaljenosti od pravog duhovnog života. On savetuju da uvek težimo ka unutrašnjem, koristeći spoljašnje kao sredstvo izražavanja naše vere. Pravi duhovni napredak zahteva pažnju prema sebi, trezvenost i hrabrost. Ove vrline su ključne za prevazilaženje sklonosti ka onom što je nisko i prolazno.