Islam 16.05.2024 | 14:51

TEK ROĐENOJ BEBI NA UHO SE ŠAPNU DVE REČI: To je uvod u veru, ali i želja roditelja da odrasta u Islamu

Izvor: Religija
TEK ROĐENOJ BEBI NA UHO SE ŠAPNU DVE REČI: To je uvod u veru, ali i želja roditelja da odrasta u Islamu
Shutterstock

Dolazak bebe u muslimasku porodicu prati više obreda, a najvažniji su izgovaranje reči ezan i ikamet, mazanje nepca slatkišima, akika i šišanje kose. Sve ovo se obavlja u prvih sedam dana kako bi novorođenče odrastalo s islamskim vrednostima i tradicijom. Majka ulazi u nifas, odnosno dobija podršku i negu cele porodice koja može da traje i do dve godine.

Rođenje deteta u Islamu je trenutak velike radosti i duboke zahvalnosti. Slavi se s različitim ritualima, od inicijacije u religiju preko ezana i ikame do društvenih činova kao što je ceremonija Akika. Svaki obred naglašava važnost novorođenčeta u zajednici i označava početak životnog puta u skladu s islamskim vrednostima i tradicijom.

Svaki od ovih obreda ima svoje značenje i izvodi se u određenim prilikama kako bi ojačao ne samo dete nego i porodicu u društvu i veri. Ezan i i ikamet su prve reči u bebinom uhu i simboliziraju veru. Odmah nakon rođenja, otac ili sveštenik u uho izgovara reči ezan i ikamet.

Shutterstock
Oko bebe pomaže i otac

Ovaj obred predstavlja ne samo uvod u veru, već i želju roditelja da njihovo dete odrasta pod zaštitom i vođstvom Islama. Ezan je poziv na molitvu koji najavljuje Alahovu prisutnost i veličinu, dok ikamet označava skori početak molitve. Zatim, dolazi tahnek.To je slatki uvod u svet. Bebi se nepca trljaju slatkišima da mu život bude sladak, ali to je ujedno i molitva za slast vere i životnog iskustva koje dete može doživeti.

Akika je čin zahvalnosti. Obavlja se sedmog dana bebinog života tako što se žrtvuje životinja i podeli meso. Istog dana se novorođenčetu brija glava ui to je simbolika čišćenja. Kosa se merii pretvara u milostinju.Sedmog dana se daje ime detetu što je njegovo stvaranje identiteta.

Shutterstock
Šišanje novorođenčeta je jedan od obreda

Kada je u pitanju majka,ona se posle porođaja nalazi u nifasu. To je  razdoblje oporavka porodilje. Nakon rođenja deteta važni su podrška i nega majci koja doji. Preporučeno je da majka ima podršku porodice dve godine.

Ovi običaji  su više od običnih obreda to su geste pune ljubavi koje uvode dete u zajednicu koja će ga pratiti celi život. To su slavljenici koji okupljaju familiju i i omogućavaju  detetu odrastanje u okruženju ljubavi, brige i duhovne snage.