Praznici i sveci 20.07.2024 | 05:00

SPC I NJENI VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU PREPODOBNOG TOMU: Svetac koji je za života lečio molitvama, a sada njegove mošti isceljuju bolesne

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SPC I NJENI VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU PREPODOBNOG TOMU: Svetac koji je za života lečio molitvama, a sada njegove mošti isceljuju bolesne
printscreen

Ovaj svetitelj iz 10. veka ostavio je za sobom svetovni život i posvetio se Bogu, čineći brojna čudesa. Njegova svetost i posvećenost Hristu zadivili su njegove savremenike, pa zbog toga i dalje inspirišu brojne vernike.

Ime i dela Prepodobnog Tome vekovima zrače svetlošću vere i posvećenosti. Bio je najpre vojvoda, čuven po hrabrosti i bogatstvu. Njegova snaga i hrabrost donosile su mnoge pobede u bitkama, ali je, zavolevši Hrista više od svega, ostavio svetovne časti i preuzeo monaški čin.

Odlučivši se za usamljenički život, Prepodobni Toma se povukao u goru Malea, blizu Svete Gore. Tu je, daleko od svetovnog života, živeo posvećen Bogu i bio obdaren božanstvenim otkrivenjima. Njegova svetost osvetljavala je zemlju svojim primerom.

Vernici ga pamte po mnogim čudima koja je činio za života. Svojom molitvom, Toma je isceljivao svaku bolest, slepima vraćao vid, a hromima sposobnost da hodaju.

Wikipedia
Ikona Prepodobnog Tome

Čak je i na bezvodnom mestu, molitvom, izveo izvor vode. Njegova posvećenost bila je toliko jaka da je tokom molitve sijao kao ognjeni stub, što su ljudi očišćenoga razuma mogli videti sa velike daljine.

I posle svog upokojenja, Prepodobni Toma nastavlja da čini čudesa. Njegove časne mošti i danas su izvor isceljenja i utehe za mnoge vernike. Ovo svedoči o njegovoj neprestanoj prisutnosti i ljubavi prema onima koji veruju.

Njegov život i dela podsećaju nas na snagu vere i posvećenosti, ohrabrujući nas da i mi sledimo put istine, a njegova svetost vodi i podseća na večne vrednosti vere i ljubavi prema Bogu.