Aktuelno iz SPC 19.07.2024 | 20:16

BLAGOSLOVENO SEĆANJE NA PLAVU GROBNICU: Vladika Justin služio parastos postradalim srpskim vojnicima na ostrvu Vido

Izvor: Religija/Eparhika žička
Autor: Saša Tošić
BLAGOSLOVENO SEĆANJE NA PLAVU GROBNICU: Vladika Justin služio parastos postradalim srpskim vojnicima na ostrvu Vido
SPC / Eparhija žička

Na poziv mitropolita krfskog Nektarija, mitropolit žički sa svojim saradnicima boravi u poseti Mitropoliji krfskoj, a na svetom tlu ostrva, uz blagoslov domaćina, bogoslužio je molitveno sećanje na naše pretke nastradale u Prvom svetskom ratu, ističući u besedi važnost očuvanja njihovog nasleđa.

U srcu Jonskog mora, na svetom tlu ostrva Vido, gde se sećanja na herojske žrtve prožimaju sa mirisom mora, vladika žički Justin održao je parastos postradalim ratnicima, čuvajući živim plamen njihovog nasleđa. Na poziv mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija, mitropolit žički Justin, zajedno sa svojim saradnicima, arhimandritima Damjanom i Savom, boravi u poseti Mitropoliji krfskoj.

SPC / Eparhija žička
Parastos srpskim vojnicima na ostrvu Vido

Uz blagoslov domaćina, mitropolita Nektarija, mitropolit Justin je služio parastos na ovom svetom mestu, gde su naši preci, progonjeni i iscrpljeni, našli svoj poslednji mir. Ovaj čin nije bio samo duhovna obaveza, već i duboka molitvena povezanost sa onima koji su, iz ljubavi prema otadžbini, položili svoje živote.

U svojoj dirljivoj besedi, mitropolit Justin je sabranom narodu govorio o nesalomivom duhu i neustrašivom junaštvu naših postradalih vojnika. Njegove reči, prožete toplinom i saosećanjem, pozvale su prisutne da sa revnošću čuvaju sećanje na slavne pretke, da u svojim molitvama pominju njihova imena, kako bismo mi, njihovi potomci, bili dostojni njihovih podviga.

Ostrvo Vido, sa svojim kamenitim obalama i tihim vodama, postalo je svedok neprolazne ljubavi i vere, mesto gde se duše prošlih generacija susreću sa našim molitvama. Vladika Justin, služeći parastos, nije samo odao počast postradalim ratnicima, već je i osvetlio put svakome ko hoda stazama pravde i istine, podsećajući nas na to da su koreni naše vere i slobode duboko ukorenjeni u žrtvi i ljubavi naših predaka