Aktuelno iz SPC 28.04.2024 | 20:58

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE KRSTIO U RIPNJU DESETINE MALIŠANA.: Krštenje je početak duhovnog života koji treba da se ogleda u našoj svakodnevnici

Izvor: SPC
PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE KRSTIO U RIPNJU DESETINE MALIŠANA.: Krštenje je početak duhovnog života koji treba da se ogleda u našoj svakodnevnici
Srpska pravoslavna crkva

U podavalskom selu okupio se veliki broj dece – nekoliko desetina mladih svetosavaca i učenika okolnih osnovnih škola, koji su ušli uCrkvu sabornim krštenjem na svetoj Liturgiji.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 28. aprila 2024. godine, na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim – Cveti, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svete Trojice u Ripnju uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, sveštenstva i vernog naroda.

Ovog jutra u podavalskom selu uz graju, osmehe i radost okupio se veliki broj mališana – nekoliko desetina mladih svetosavaca i učenika okolnih osnovnih škola, koje je Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim uveo u Crkvu sabornim krštenjem na svetoj Liturgiji.

Srpska pravoslavna crkva
Krštenje dece u crkvi u Ripnju

– Krštenje je početak duhovnog života koji treba da se ogleda u našoj svakodnevnici, u kojoj se borimo i trudimo da budemo vrlinski ljudi, da budemo čestiti ljudi, da budemo pravi, da budemo jednom rečju normalni ljudi. Sa druge strane, treba da učestvujemo u svetim bogosluženjima Crkve, a pre svega u svetoj Liturgiji. Mi se krštavamo i rađamo da bismo mogli, pre svega, da učestvujemo u svemu onome što je život Crkve koji ima svoj vrhunac u svetoj Liturgiji, u svetoj tajni Pričešća. Da bismo mogli da se pričešćujemo mirne savesti podrazumeva se trud koji u sebe uključuje i post i molitvu. Međutim, s obzirom da smo slabi i nemoćni ljudi pa grešimo i padamo, podrazumeva i pokajanje i ispovest, jednom rečju podrazumeva našu neposrednu, organsku vezu sa našim duhovnikom, sveštenikom koji će najbolje znati kako da nas rukovodi i da nas vodi u tajne života Crkve – istakao je patrijarh Porfirije.