Aktuelno iz SPC 13.06.2024 | 11:19

ČUVARI TRADICIJE: “Abrašević” ovenčan ordenom Svetog despota Stefana

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
ČUVARI TRADICIJE: “Abrašević” ovenčan ordenom Svetog despota Stefana
SPC

Na svečanoj ceremoniji u prisustvu patrijarha Porfirija i visokih zvanica, KUD „Abrašević“ je za svoj neizmerni, 120 godina dug doprinos očuvanju kulturnog identiteta srpskog naroda, primio visoko crkveno priznanje, obasjavši manifestaciju Spasovdanske večeri duhom i umetnošću.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, a na predlog patrijarha  Porfirija, visokim priznanjem odlikovao je Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Beograda. Ceremonija dodele ordena Svetog despota Stefana Lazarevića održana je poslednjeg dana manifestacije Spasovdanske večeri, na platou ispred crkve Svetog Marka, i ostaće duboko urezana u sećanju svih prisutnih.

SPC
Članovi KUD "Abrašević" 

Nastup mlade umetnice anđeoslog glasa Pavline Radovanović bio je vrhunac večeri, ispunjen emocijama i izuzetnom umetničkom energijom, koja nije ostavila ravnodušnim nikog od prisutnih. Među njima su bili patrijarh Porfirije i mitropolit berlinski i nemački Marko, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj izuzetni događaj. U publici su bili i ministarka  za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski, državni  sekretar Sanja Lakić, kao i pedesetak mališana iz Doboja.

SPC
Pavlina Radovanović

Kruna manifestacije bila je svečana dodela visokog crkvenog priznanja Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević“ povodom 120 godina postojanja. Ovaj orden dodeljen je u znak priznanja za neizmeran doprinos negovanju tradicije i očuvanju kulturnog identiteta srpskog naroda. Orden Svetog despota Stefana Lazarevića iz ruku poglavara SPC primio je Dragan Danilović, direktor KUD-a „Abrašević“.

SPC
Patrijarh Porfirije sa crkvenim velikodostojnicima

Nakon svečanog čina dodele ordena, usledio je živopisan nastup članova KUD-a „Abrašević“. Ovaj performans, prožet narodnom muzikom, igrom i svim drugim folklornim elementima iz raznih srpskih krajeva, dodatno je osvetlio veličanstvenost ove večeri. Publika je sa oduševljenjem pratila svaki pokret izvođača, dok su se slike bogatog kulturnog nasleđa smenjivale pred njihovim očima.