Aktuelno iz SPC 13.06.2024 | 12:27

SVETKOVINA VAZNESENJA GOSPODNJEG: Patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, posle čega je započela proslava prestoničke slave

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SVETKOVINA VAZNESENJA GOSPODNJEG: Patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, posle čega je započela proslava prestoničke slave
SPC

U molitvenom zajedništvu sa visokim crkvenim dostojanstvenicima i vernim narodom, svečanost je obeležena bogosluženjem, ophodom oko hrama, parastosom žrtvama iz 1941. godine i blagoslovom slavskih darova.

U jutarnjim časovima na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, 13. juna, Vaznesenjski hram u Beogradu bio je ispunjen zajedništvom i molitvom. Okružen brojnim vernim narodom i visokim dostojanstvenicima Crkve, patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju. U molitvenom jedinstvu sa patrijarhom Porfirijem, liturgiju su sasluživali prvojerarh Ruske zagranične crkve, mitropolit istočno-američki Nikolaj, mitropolit berlinski i nemački Marko, arhiepiskop montrealski i kanadski Gavrilo, episkop londonski i zapadnoevropski Irinej, episkop australijsko-novozelandski Siluan, episkop valjevski Isihije, episkop štutgardski Jov, episkop lipljanski Dositej, vikar poglavara SPC i starješina Vaznesenjske crkve. Svečanost su uveličali prisustvo i molitve brojnih vernika, koji su se okupili da zajedno proslave ovaj veliki hrišćanski praznik.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
Kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog

Nakon  liturgije, vernici su učestvovali u ophodu oko hrama, što je simbolizovalo hodočašće duša ka uzvišenom i božanskom. Poseban je bio i trenutak kada je služen parastos nevino postradalim građanima Beograda iz 1941. godine, čime je uz duboku pobožnost izraženo sećanje na žrtve.

SPC
Trasa kojom će se kretati Spasovdanska litija

Na kraju svečanosti, ispred hrama je prelomljen slavski kolač i osvećeni su slavski darovi, u duhu zahvalnosti i zajedništva. Ovaj čin, ispunjen simbolikom i verom, označio je vrhunac proslave, povezujući sve prisutne u duhovnom zajedništvu.

U večernjim časovima, vernici će se ponovo okupiti oko Vaznesenjske crkve, odakle će u 19 časova biti iznete mošti Svetog Justina Ćelijskog i litijski pronete ulicama prestonice do Hrama Svetog Save. Spasovdanska litija će krenuti od Vaznesenjske crkve, pa ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice, posle čega će nastaviti ka konačnom odredištu, Hramu Svetog Save.