Aktuelno iz SPC 13.06.2024 | 08:34

NOSILAC SVETLOSTI I VERE: Najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save, noseći Časni krst, predvodi današnju Spasovdansku litiju

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NOSILAC SVETLOSTI I VERE: Najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save, noseći Časni krst, predvodi današnju Spasovdansku litiju
SPC

Sa blagoslovom patrijarha Porfirija, ulice Beograda ove godine će osvetliti Časni krst u rukama Nikolaja Stanića iz Dervente, najboljeg učenika Beogradske bogoslovije, poznatog po svojoj predanosti, uspehu u školovanju i brojnim nagradama.

Na čelu ovogodišnje Spasovdanske litije, uz blagoslov poglavara SPC patrijarha Porfirija, kroz prestoničke ulice i trgove proći će Nikolaj Stanić iz Dervente, svetionik mladalačkog entuzijazma i posvećenosti. Ovaj mladi bogoslov tokom pet godina školovanja u najstarijoj beogradskoj srednjoj školi, Bogosloviji Svetog Save, postigao je vrhunske rezultate. Njegova posvećenost nije ostala nezapažena, te je, pored najboljih ocena iz svih predmeta, osvojio niz prestižnih nagrada koje svedoče o njegovom talentu i marljivosti.

Printscreen/Republika News
Spasovdanska litija u Beogradu

Uspesi na muzičkom polju Nikolaja izdvajaju među vršnjacima. Na 20. međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović” u Beogradu, osvojio je drugo mesto, što je bio samo početak njegove blistave muzičke karijere. Prva nagrada na 11. takmičenju „Srpska solo pesma” u Mladenovcu, kao i prva nagrada na međunarodnom takmičenju mladih solo pevača „Vokalna rapsodija” u Beogradu, potvrđuju njegov izvanredan talent i umetnički doprinos.

Njegova posvećenost besedništvu takođe je vredna pomena. Na 67. festivalu muzičkih škola Srbije u Šapcu osvojio je prvu nagradu, dok je na takmičenju srednjih škola Srbije iz besedništva „Slavoslov” u Smederevu zauzeo drugo mesto, pokazavši izvanredne retoričke veštine i duboko razumevanje duhovnih i društvenih tema.