Aktuelno iz SPC 28.10.2024 | 08:53

NIKITI MIHALKOVU PATRIJARH PORFIRIJE URUČIO ORDEN SVETOG SAVE: Velika svečanost u Narodnom pozorištu

Izvor: SPC
NIKITI MIHALKOVU PATRIJARH PORFIRIJE URUČIO ORDEN SVETOG SAVE: Velika svečanost u Narodnom pozorištu
SPC

Ruski filmski umetnik dobio je značajno crkveno odličje za svoje zasluge, a svečanoj dodeli ovog priznanja prisustvovao je veliki broj gledalaca.

Na praznik Svete Petke, Patrijarh Porfirije je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu uručio orden Svetog Save prvog stepena Nikiti Mihalkovu, proslavljenom reditelju i glumcu, narodnom umetniku Ruske Federacije.

Posle maestralno odigrane drame 12, iz pera Nikite Mihalkova i braće Presnjakov, od strane vrhunskih umetnika okupljenih u državnoj ustanovi kulture "Nikita Mihalkov" iz Moskve, patrijarh srpski Porfirije je izašao na Veliku scenu srpskog nacionalnog teatra i poručio:

- Poštovani Nikita Sergejeviču, hvala Vam za ovo predivno i uzbudljivo veče i ovu predstavu koja otkriva najdublje tajne ljudske ličnosti i života. Posebna osobenost ruske kulture i umetnosti uopšte jeste da se bavi pitanjem smisla čovekovog života, a to je takođe i osobina Vašeg stvaralaštva kroz koje srpski čovek prepoznaje jednog od najvećih umetnika i stvaralaca na polju filmske i scenske umetnosti i to ne samo u Rusiji nego i u čitavom svetu uopšte - rekao je poglavar SPC,  potom se biranim rečima osvrnuo na pogubnost uplitanja politike u kulturu:

- Neko je odlučio da zbog Vašeg dostojanstva i ljudskog poštenja, zbog Vašeg otvorenog svedočenja pravoslavnih jevanđeljskih vrednosti, da Vam ukine da primate zlatne predmete: palme, školjke, medvede, lavove… Naša Srpska pravoslavna crkva, prepoznavajući Vaše svedočenje autentičnog, zdravog, normalnog, u skladu sa Božjim planom čoveka, koji je zapravo univerzalni čovek, odlučila je da Vas nagradi svojim najvišim priznanjem, ordenom Svetog Save prvog stepena - rekao je patrijarh

Ove patrijarhove reči mnogobrojna publika, koja je ispunila Veliku salu Narodnog pozorišta do poslednjeg mesta, propratila je sa neskrivenim odobravanjem i velikim aplauzom.

SPC
 

U gramati koja prati najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve navodi se da se, na predlog patrijarha srpskog Irineja i episkopa bačkog Irineja, orden Svetog Save prvog stepena Nikiti Sergejeviču Mihalkovu, filmskom i pozorišnom autoru i glumcu, dodeljuje u znak priznanja za nemerljiv doprinos predstavljanju pravoslavnog etosa i kulture u svetskim okvirima, a posebno za bratsku pomoć i sastradalnu ljubav svagda projavljivanu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom vernom narodu.

Patrijarh Porfirije je zatim prisutnima objasnio da je predlog za odlikovanje velikog umetnika pokrenut još za vreme blažene uspomene patrijarha Irineja.

- Ali kako to obično biva: da jedan seje, drugi okopava, treći žanje, a četvrti, koji je najmanje zaslužan, ima blagoslov da se hrani od takve bogate trpeze. Dostojan -  poručio je patrijarh Porfirije.

Usledile su reči kojima je Nikita Mihalkov izrazio zahvalnost:

- Kada čovek radi za nagrade nikad ih nije dovoljno. Postoji ikona Majke Božje Neočekivana radost. Danas se poklanjam toj ikoni za ovu neočekivanu radost. Ne smatram da sam stvarno dostojan ove velike nagrade, ali sam ubeđen da je bio u pravu ruski filozof Vasilije Rozanov kada je rekao: Čovek bez vere mi nije zanimljiv. Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo. Hvala!

Svečanosti u Narodnom pozorištu su prisustvovali i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit bački Irinej, episkop novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog, Ivana Dimić, glavni i odgovorni urednik Svetosavskog zvonca, Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Aktuelno iz SPC 15:00 | 24.10.2024

"RASKOL NE MOŽE OPRATI NI MUČENIČKA KRV"! Arhimandrit Petar (Dragojlović) o duhovnim i nacionalnim prednostima davanja autokefalnosti MPC!

Ono što posebno treba naglasiti jeste da SPC u isto vreme nije poklonila MPC sve one srpske svetinje i manastire, koje su gradili srpski vladari u istoriji. Tomosom o autokefaliji MPC te svetinje nisu poklonjene, kao što pojedini zlonamerni ili pak neznaveni ljudi komentarišu, već su dati na upotrebu, a to su dve suštinski različite pravne formulacije, istakao je arhimandrit Petar (Dragojlović).