Aktuelno iz SPC 25.10.2024 | 13:51

OBJAVLJEN DATUM ODRŽAVANJA VELIKOG MEĐUVERSKOG SKUPA: Patrijarh Porfirije razgovarao sa ambasadorom Indonezije

Izvor: SPC
OBJAVLJEN DATUM ODRŽAVANJA VELIKOG MEĐUVERSKOG SKUPA: Patrijarh Porfirije razgovarao sa ambasadorom Indonezije
Foto: SPC

Sastanku su prisustvovali brojni zvaničnici, a poglavar Srpske pravoslavne crkve je obavešten o svim pojedinostima predstojećeg skupa, koji organizuje ambasada Indonezije.

Patrijarh srpski Porfirije je razgovarao 23. oktobra 2024. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa Mohamadom Čandra Vidja Judom, ambasadorom Republike Indonezije u Srbiji. Tom prilikom, poglavar SPC se zahvalio ambasadoru Indonezije na poseti, podsetivši da je svojevremeno kao iguman Manastira Kovilj učestvovao na međuverskoj konferenciji u organizaciji Republike Indonezije. Svi zajedno su sa posebnim poštovanjem oživeli uspomenu na patrijarha Irineja, sa kojim je Ambasada Republike Indonezije ostvarivala izuzetnu saradnju.

Patrijarh Porfirije je na sastanku obavešten o planiranom održavanju Petog bilateralnog međuverskog dijaloga u Beogradu od 11. do 14. novembra ove godine.Naime, Indonezija već duži niz godina održava međuverski dijalog sa preko 30 zemalja. Prvi bilateralni dijalog Srbije i Indonezije održan je 2011. godine u Beogradu i ocenjen je kao najbolje ikada održan dijalog sa drugom državom.

Sastanku su prisustvovali brojni zvaničnici.

Aktuelno iz SPC 15:00 | 24.10.2024

"RASKOL NE MOŽE OPRATI NI MUČENIČKA KRV"! Arhimandrit Petar (Dragojlović) o duhovnim i nacionalnim prednostima davanja autokefalnosti MPC!

Ono što posebno treba naglasiti jeste da SPC u isto vreme nije poklonila MPC sve one srpske svetinje i manastire, koje su gradili srpski vladari u istoriji. Tomosom o autokefaliji MPC te svetinje nisu poklonjene, kao što pojedini zlonamerni ili pak neznaveni ljudi komentarišu, već su dati na upotrebu, a to su dve suštinski različite pravne formulacije, istakao je arhimandrit Petar (Dragojlović).