Aktuelno iz SPC 13.10.2024 | 23:19

BRATSKA LJUBAV NA SVETOM TLU: Patrijarh Porfirije i Arhiepiskop Stefan dočekani uz molitve i radost u Nišu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
BRATSKA LJUBAV NA SVETOM TLU: Patrijarh Porfirije i Arhiepiskop Stefan dočekani uz molitve i radost u Nišu
Foto: SPC

Svečani čin doksologije u Sabornom hramu okupio je verni narod i visoke crkvene velikodostojnike, obeležavajući dolazak dvojice duhovnih vođa u Eparhiju nišku.

U navečerje praznika posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice, Niš je postao svetionik sabornosti i hrišćanske ljubavi, dočekavši patrijarha srpskog Porfirija i arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana. Sabornim hramom Silaska Svetog Duha na apostole odjekivale su molitve i himne doksologije, izražavajući radost vernog naroda povodom dolaska ovih visokih crkvenih velikodostojnika.

Foto: SPC
Svečani doček patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana u Nišu

Mitropolit niški Arsenije, predvodeći doček u ime Eparhije niške, izrazio je srdačnu dobrodošlicu i duboku zahvalnost patrijarhu Porfiriju i arhiepiskopu Stefanu. Sa osećanjem iskrene bratske ljubavi, vladika Arsenije je istakao značaj ovog susreta u drevnom gradu Nišu, rodnom mestu Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina, naglasivši da je Eparhija niška jedna od najstarijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čiji koreni sežu u apostolska vremena.

Vladikine reči bile su ispunjene duhovnim sećanjem na vekove borbe i vere naroda ovih krajeva, čiji je simbol upravo Saborni hram, podignut u nadi za oslobođenje i vaskrs srpskog naroda.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan

Arhiepiskop Stefan, ganut dočekom, podelio je svoju zahvalnost i radost. „Kako je lepo i krasno kad sva braća žive zajedno!”, započeo je svoju besedu, prisećajući se vremena kada je služio vojsku u Nišu i posećivao ovaj isti hram. Njegove reči bile su protkane blagoslovima svetih Klimenta i Nauma Ohridskog, kao i dubokom bratskom ljubavlju između srpskog i makedonskog naroda.

U svečanom molitvenom slavlju učestvovali su brojni arhijereji i sveštenstvo iz Srbije i Makedonije, naglašavajući snagu duhovnog jedinstva i ljubavi, koje je ovim događajem dodatno osnaženo. Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan, svojim prisustvom i molitvom, doneli su blagoslove i obnovili vezu između ova dva blagoslovena naroda.

Foto: SPC
Vladika Arsenije, arhiepiskop Stefan i patrijarh Porfirije

Na dan Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra, uslediće svečana liturgija u manastiru u Đunisu, kada će patrijarh i arhiepiskop ponovo predvoditi molitveno sabranje, osnažujući duh svih vernika. Niš je ovih dana postao središte duhovne snage, spajajući prošlost i budućnost u slavljenju Hrista i bratske ljubavi.