Praznici i sveci 14.10.2024 | 08:15

DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Na današnji dan pronađimo nebeski oslonac uz tropar Pokrov Presvete Bogorodice

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Na današnji dan pronađimo nebeski oslonac uz tropar Pokrov Presvete Bogorodice
Shutterstock

Ovaj sveti dan nas poziva da se povežemo sa Carstvom nebeskim. Uverimo se u snagu molitve i zajedništva.

Danas slavimo veliki praznik Pokrov Presvete Bogorodice, dan kada se nebo i zemlja susreću u dubokoj molitvi i odanosti. Ovaj svetli trenutak nas podseća na majčinsku ljubav i zaštitu koju nam pruža Presveta Bogorodica, a njen Pokrov simbolizuje duhovnu zaštitu i milost koja nas obavija poput blagoslovenog plašta.

Dok se okupljamo u hramovima ili u tišini naših domova, pozvani smo da se pomolimo, čitajući tropar koji u svojim rečima nosi duboku teološku poruku i emotivnu snagu. Tropari su kratke himne koje se u pravoslavnoj tradiciji koriste u bogosluženjima i molitvama kako bi se izrazila čast i poštovanje prema svetima ili događajima iz crkvene istorije.

Tropari su poput svetionika koji usmeravaju našu duhovnu pažnju i omogućavaju nam da dublje razumemo duhovne istine koje nas okružuju. Kroz tropare, ujedinjujemo svoj glas s crkvenom zajednicom i doprinosimo sabornoj molitvi koja se uzdiže ka nebu s verom i nadom.

Profimedia
Molivenik SPC

Tropar Pokrov Presvete Bogorodice (glas 4):

„Dnes blagovjerniji ljudije svjetlo prazdnujem, osjenjajemi tvojim Bogomati prišestvijem, i k tvojemu vzirajušče prečistomu obrazu, umilno glagoljem: pokrij nas čestnim tvojim pokrovom i izbavi nas ot vsjakago zla, moljašči Sina tvojega Hrista Boga našega spasti duši našja.“

Ove reči, ispunjene verom i nadom, oslikavaju našu potrebu za zaštitom i pomoći. U trenucima kada se suočavamo s izazovima života, kada nas obavijaju brige i strahovi, pozivamo se na ovaj svetli pokrov kako bismo se oslobodili svakog zla i pronašli mir u duši.

Svaka molitva upućena Bogorodici postaje most koji nas povezuje s nebeskim blagodatima. Na ovaj dan, dok se molimo, ne zaboravimo da u srcu nosimo zahvalnost za sve blagoslove koje nam pruža. Neka naš umilni glas dopre do neba; neka našu molitvu prati iskrena želja za spasenjem i zaštitom.

U svetu koji je često prepun nesigurnosti, tropar koji čitamo na praznik posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice pruža nam utehu i sigurnost i donosi zaštitu. Zajedno, s verom u srcu, pozvani smo da slavimo ovaj divan praznik, ispunjeni nadom da smo pod njenim okriljem, slobodni od svake brige i zla. Pomolimo se, dragi brate i sestro, i osnažimo svoj duh u ovoj svetoj povezanosti s Bogorodicom, našom zaštitnicom i voditeljkom na putu ka spasenju.