Duhovna riznica 14.10.2024 | 11:14

NA DANAŠNJI PRAZNIK VEKOVIMA SE DEŠAVAJU ČUDA: Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan danas predvode sabranje u Đunisu, na mestu javljanja Presvet Bogorodice

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
NA DANAŠNJI PRAZNIK VEKOVIMA SE DEŠAVAJU ČUDA: Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan danas predvode sabranje u Đunisu, na mestu javljanja Presvet Bogorodice
Schutterstock

Molitveni skup u manastiru okuplja hiljade vernika koji traže utehu i isceljenje. Tradicija čudotvornih događaja u ovom svetom mestu traje već više od jednog veka.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. oktobra proslavljaju veliki praznik – Pokrov Presvete Bogorodice, podsećajući se na čudotvornu zaštitu Majke Božije nad čitavim rodom hrišćanskim. Bogorodicu slavimo kao našu pokroviteljku i zagovornicu, koja neprestano moli za nas grešnike i posreduje kod Boga. Brojna čuda vezana su za ovaj sveti dan, od slavnog događaja iz Carigrada 911. godine do isceljenja koja se dešavaju i danas.

Jedno od najpoznatijih čuda dogodilo se u Carigradu za vreme cara Lava Mudrog, kada se Bogorodica ukazala tokom svenoćnog bdenja u crkvi Vlaherne. Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije videli su Presvetu Bogorodicu kako je raširila svoj omofor iznad vernog naroda, moleći se za spas sveta. Ovaj događaj utemeljio je praznik Pokrova, podsećajući nas na milostivo i stalno pokroviteljstvo Majke Božije.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan sinoć su svečano dočekani u Eparhiji niškoj

Slično čudo zabeleženo je i u selu Đunis, nedaleko od Kruševca, gde se 1898. godine Bogorodica ukazala trinaestogodišnjoj devojčici Milojki Jocić, na mestu gde danas stoji manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Po predanju, Presveta Bogorodica je tada Milojki rekla da će se na tom mestu mnogi bolesnici isceljivati i da tu treba podići crkvu. Od tog trenutka, Đunis postaje mesto hodočašća za mnoge bolesne i nevoljne, koji traže isceljenje molitvama Bogorodici.

Manastir u Đunisu ima bogatu istoriju. Prvi hram podignut je 1934. godine po blagoslovu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, dok je izgradnja današnjeg velikog hrama počela 1977. godine, uz mnoge prepreke koje su vernici istrajno savladavali. Do danas, manastir je postao duhovni centar, sa živopisom koji krasi njegov hram i ikonostasom koji je delo ikonopisačke škole Manastira Žiča.

Schutterstock
U manastirskom kompleksu u Đunisu nalazi se čudotvorni izvor vode za koju se veruje da isceljuje

Izgradnja velikog hrama, koja je započeta 1977. godine, zbog zabrane tadašnjih vlasti prekinuta je 1985, da bi bila nastavljena tek 1993. Radovi su u potpunosti završeni 2001. godine. Hram je u potpunosti živopisan, a u kompleksu manastira podignuti su novi konaci i pomoćne zgrade. Stara drvena crkva brvnara porušena je 1997. godine, a na njenom mestu podignuta nova, koja je osvećena 1998. godine, na stogodišnjicu javljanja Presvete Bogorodice.

Schutterstock
Izgrasnja novog manastirskog hrama završena je 2001. godine, a podignut je na mestu nekadašnje stare crkve brvnare

Na dan Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra, manastir u Đunisu postaje središte velikog crkvenog sabranja. Hiljade vernika iz zemlje i inostranstva dolaze da učestvuju u molitvenom slavlju, tražeći utehu i isceljenje. Ove godine, liturgiju predvode srpski patrijarh Porfirije i arhiepiskop makedonski i ohridski Stefan, osnažujući duh okupljenih vernika i obnavljajući njihovu veru u zaštitnički pokrov Presvete Bogorodice. Praznična liturgija i akatist na izvoru gde se Bogorodica ukazala simbolizuju neprekinutu povezanost neba i zemlje, dok čudesna isceljenja koja se i danas dešavaju svedoče o njenom prisustvu među nama.