Aktuelno iz SPC 23.08.2024 | 21:32

PRAVOSLAVLJE NA RASKRŠĆU NOVIH RAZDORA: Moskovski patrijarh Kiril optužio carigradskog Vartolomeja, srpski Porfirije stao uz kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Autor: Saša Tošić
PRAVOSLAVLJE NA RASKRŠĆU NOVIH RAZDORA: Moskovski patrijarh Kiril optužio carigradskog Vartolomeja, srpski Porfirije stao uz kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Foto: SPC

Poglavar SPC u duhu hrišćanske ljubavi pruža reči utehe vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve, pozivajući na očuvanje vere i jedinstva usred teških izazova koji prete njihovom opstanku.

Vrhovna rada Ukrajine nedavno je usvojila Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se praktično zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, uključujući kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

U tekstu zakona se tvrdi da Ukrajinska pravoslavna crkva, kao "ideološki nastavak režima agresorske države," predstavlja saučesnika u ratnim zločinima, zbog čega je njena delatnost u Ukrajini zabranjena.

Ovaj zakon predviđa formiranje komisije koja će istraživati potencijalne veze verskih organizacija sa Moskvom, dok verske zajednice imaju rok od 60 dana da prekinu te veze, pre nego što slučaj bude predan sudu.

Olena Khudiakova / Avalon / Profimedia
Mitropolit raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine sa carigradskim patrojarhom Vartolomejom

Važno je napomenuti da se usvajanje ovog zakona desilo svega nekoliko dana nakon posete poglavara raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolita Epifanija, carigradskom patrijarhu Vartolomeju. Ova poseta dodatno je intenzivirala donošenje zakona kojim se faktički zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva.

- Rukovodstvo raskolnika koje je priznao Fanar, sa posebnim žarom zahtevalo je donošenje zakona kojim se faktički zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva. Patrijarh Vartolomej, koji je ranije javno odobravao krivično gonjenje i hapšenja njenih jeraraha i sveštenstva, kao prvosveštenika Ana i Kajafa, otvoreno je podržavao akcije državnih vlasti, čija je svrha - raspeće i uništenje kanonske crkve u Ukrajini.

Dakle, carigradski patrijarh snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vernika Ukrajinske pravoslavne crkve - navodi se u saopštenju Sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Profimedia
Patrijarh carigradski Vartolomej

U ovim teškim trenucima za pravoslavlje, patrijarh srpski Porfirije, u sinodskom pismu, izrazio je duboko ogorčenje zbog odluke ukrajinskog parlamenta, podsećajući na slične trenutke kroz koje je prošla Srpska pravoslavna crkva tokom Drugog svetskog rata.

- Budući da je u ne tako davnoj povesti, tokom Drugog svetskog rata, Srpska pravoslavna crkva bila zabranjivana i proganjana, mi u Vašem slučaju opitno osećamo istinitost sveštenih reči apostola Pavla da ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud proslavlja, s njim se raduju svi udovi - poručio je patrijarh Porfirije, naglašavajući sličnost između tadašnjeg zločinačkog režima i sadašnje situacije u Ukrajini.

Printscreen/YouTube/Orthodox Church
Mitropolit Onufrije sa patrijarhom Kirilom

Poglavar SPC sa dubokom brigom osudio je ove poteze kao uvod u novi totalitarizam koji negira osnovna prava na veru.

- Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osećamo da se na primeru Ukrajinske pravoslavne crkve uvodi novi totalitarizam... degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon,“ istakao je patrijarh Porfirije u pismu poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolitu Onufriju, povlačeći paralelu sa rimskim progonima Crkve Hristove.

SPC
Patrijarh srpski Porfirije

Na kraju, patrijarh Porfirije izrazio je nadu i molitvu da se situacija u Ukrajini reši na pravedan način, sa željom da mir, ljubav i sloga ponovo zavladaju u toj zemlji.

- Naše molitve, naše nade, naše misli... uznose se pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvek vam odanog, srpskog naroda - poručio je patrijarh Porfirije, potvrđujući bezrezervnu podršku Srpske pravoslavne crkve sestrinskoj crkvi u Ukrajini.

Ovo pismo, puno bratske ljubavi i duhovne solidarnosti, snažan je podsetnik na važnost očuvanja jedinstva pravoslavne vere u vremenu iskušenja. Porfirijeve reči i podrška ne samo da ohrabruju vernike u Ukrajini, već podsećaju na neprolaznu istinu – da je Crkva Hristova neraskidiva i da ni jedan zakon, koliko god on nepravedan bio, ne može ugasiti svetlost vere u srcima vernika.