Aktuelno iz SPC 07.07.2024 | 12:27

SVETOSAVSKI DUH IVANJDANSKOG SLAVLJA: Prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Save uveličalo pojanje Pravoslavnog ruskog muškog hora

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SVETOSAVSKI DUH IVANJDANSKOG SLAVLJA: Prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Save uveličalo pojanje Pravoslavnog ruskog muškog hora
SPC

Posle bogosluženja u kome je sasluživalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-kralovačke, patrijarh Porfirije u svojoj besedi poslao poruku o živoj veri, dubokom odnosu sa Bogom i zajedništvu u hrišćanskoj crkvi.

U zavetnom Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, Patrijarh srpski Porfirije predvodio je svečano evharistijsko sabranje povodom Ivanjdana, praznika rođenja Svetog Jovana Krstitelja. U molitvenom prisustvu vernog naroda, sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-kralovačke sasluživalo je zajedno sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve.

U svojoj nadahnutoj besedi posle svete liturgije, patrijarh Porfirije je naglasio suštinu hrišćanstva kao žive zajednice, daleko iznad ideja i ideologija.

Printscreen/YouTube/TV Hram
Sveta tajna pričešća u Hramu Svetog Save na Ivanjdan

- Vera hrišćanska nije samo koncept, nije ideologija; hrišćanstvo jeste Crkva, zajednica. To podrazumeva neraskidiv odnos i opštenje sa Bogom, ne sa apstraktnim, već sa konkretnim Bogom otkrivenim u ličnosti njegovog sina - istakao je poglavar SPC.

- Pristupanje i zajednica sa Bogom, sa Isusom Hristom, a zatim i sa svima koji su u zajednici s njim, jeste srž hrišćanstva", nastavio je patrijarh Porfirije. "On nije došao s idejom ili projektnim planom, već lično, uspostavljajući duboki odnos s nama ljudima. Sve ostalo, od vrednosnog sistema do svake posledice njegovog dolaska, proističe iz ovog osnovnog odnosa - rekao je patrijarh Porfirije u svojoj besedi.

Printscreen/YouTube/TV Hram
Pravoslavni ruski muški hor iz Sidneja

Lepoti svete liturgije dodatno je doprinelo pojanje Pravoslavnog ruskog muškog hora iz Sidneja, čije su harmonije ispunile hram svojom svečanom prisutnošću.