Aktuelno iz SPC 11.07.2024 | 16:11

NERASKIDIVA DUHOVNA VEZA: Patrijarh Porfirije krstio malog Lazara sa Kosova i Metohije

Izvor: SPC
NERASKIDIVA DUHOVNA VEZA: Patrijarh Porfirije krstio malog Lazara sa Kosova i Metohije
SPC

U svečanom ambijentu Hrama Svetog Save, poglavar SPC obavio je čin krštenja hiljadite bebe rođene u Opštoj bolnici u Pasjanu, dok je kum bio predsednik Republike Srbije.

Njegova svetost, patrijarh Porfirije, u veličanstvenom ambijentu Svesrpskog sabornog hrama Svetog Save na Vračaru, krstio malog Lazara Jankovića sa Kosova i Metohije. Ovim svetim činom, ispunjenim duhovnim značenjem i simbolikom, hiljadita beba rođena u Opštoj bolnici u Pasjanu, primila je veru Hristovu i ušla je u zajednicu SPC,  čime se dodatno osnažuje veza između naše svetinje i Kosova i Metohije.

SPC
Krštenje malog Lazara u Hramu Svetog Save

Uz prisustvo vernika i poštovalaca, Lazar je primio svetu tajnu krštenja iz ruku patrijarha Porfirija, dok je kum bio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Ovo posebno kumstvo naglašava značaj i podršku koju država Srbija pruža svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, čime se dodatno učvršćuje njihova veza sa maticom zemljom.

SPC
Patrijarh Porfirije i predsednik RS Aleksandar Vučić sa porodicom Janković

Krštenje, kao prva i osnovna Sveta tajna u pravoslavnoj veri, predstavlja duhovno rođenje i ulazak u zajednicu Crkve. Ovaj svečani čin simbolizuje očišćenje od greha i početak novog života u Hristu, donoseći kršteniku milost Božiju i zaštitu Svetog Duha. Kroz krštenje, pravoslavni vernici postaju deo velike zajednice verujućih, učvršćujući svoju veru i posvećenost Božijim zapovestima.

Ovaj svečani događaj ostaje upisan u analima naše Crkve kao svetionik nade i vere za sve pravoslavne vernike, posebno za naše ljude sa Kosova i Metohije.