Aktuelno iz SPC 07.07.2024 | 19:36

IVANJDANSKI SUSRET VERE, SPORTA I ZAJEDNIŠTVA: Dirljivo druženje patrijarha Porfirija sa najmlađim sportistima

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
IVANJDANSKI SUSRET VERE, SPORTA I ZAJEDNIŠTVA: Dirljivo druženje patrijarha Porfirija sa najmlađim sportistima
Foto: SPC

Uz radost darivanja, blagoslov i reči podrške poglavara SPC ostavili su dubok utisak na decu, podsećajući ih da su istinska snaga i vrednost u njihovoj veri, ljubavi i zajedništvu.

Na praznik Svetog Jovana Krstitelja, Hram Svetog Save u Beogradu bio je ispunjen posebnom radošću i duhovnom svetlošću jer su liturgiji prisustvovala brojna deca, među kojima su bili i mladi sportisti iz Teniskog kluba Mladost iz Mačvanskog Prnjavora i polaznici Šahovskog kluba Mirijevo. U organizaciji Kancelarije za mlade Srpske pravoslavne crkve, ova talentovana deca bila su pozvana kao posebni gosti patrijarha Porfirija.

Foto: SPC
Patrijarh Porfirije i otac Borislav Petrić sa članovima Šakovskog kluba Mirjevo

Posle svete liturgije, deca su imala priliku da se okupe u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, gde ih je poglavar SPC srdačno primio. Njegova svetost je razgovarao sa mladim sportistima, deleći s njima mudrost i duhovne pouke, te ih darivao poklonima kao podstrek za njihove daljnje sportske uspehe, a i mališani su uzvratili patrijarhu poklonima punim simbolike, koje su pripremili za njega.

Teniski klub Mladost iz Mačvanskog Prnjavora, osnovan 2019. godine, postao je sinonim za uspeh i predanost ne samo u lokalnoj zajednici, već i širom Srbije. Pod vođstvom Dejana Vasića, klub trenira 46 polaznika uzrasta od 5 do 14 godina, a posebnu pažnju pridaje obrazovanju, kulturi, tradiciji, veri i istoriji naše zemlje. Tokom pet godina postojanja, članovi kluba osvojili su brojne medalje i trofeje, a ugostio ih je i slavni Novak Đoković.

Šahovski klub Mirijevo, sa dugom tradicijom od 1988. godine, predstavlja oazu intelektualnog razvoja i sportskog duha. Muška ekipa takmiči se u najvišem rangu, Premijer ligi, dok je ženska ekipa, osnovana 2023. godine, već postigla zavidne uspehe, osvojivši kup Beograda. Posebno se ponose članicom Verom Vujović, koja je postala šampion Evrope u uzrastu do 12 godina. Pod vođstvom sveštenika Borislava Petrića iz hrama Svetog Ilije u Mirijevu, klub neguje pravoslavne vrednosti i doprinosi duhovnom i intelektualnom razvoju mladih.

Ovaj poseban susret u Hramu Svetog Save istakao je važnost duhovnog i moralnog vaspitanja mladih generacija kroz sport i igru, pokazujući da je zajedništvo u veri i ljubavi prema bližnjima temelj na kojem treba graditi budućnost.