Aktuelno iz SPC 19.07.2024 | 14:24

VLADIKA ISHIJE DARIVAO VERNICIMA SPC U HRVATSKOJ DELOVE MOŠTIJU DVA VELIKA SVECA IZ SRBIJE: Svečana proslava patrona Eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
VLADIKA ISHIJE DARIVAO VERNICIMA SPC U HRVATSKOJ DELOVE MOŠTIJU DVA VELIKA SVECA IZ SRBIJE: Svečana proslava patrona Eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu
SPC / Eparhija gornjokarlovačka

Uoči praznika posvećenog zaštitniku Eparhije gornjokarlovačke Svetom Savi Gornjokarlovačkom, episkop valjevski doneo je na dar čestice moštiju Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog i Prepodobnog Justina Ćelijskog, a proslava je nastavljena narednog dana uz liturgiju, osveštavanje slavskih darova i trpezu ljubavi.

U predvečerje praznika Svetog sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog, 16. jula 2024. godine, vernici Eparhije gornjokarlovačke okupili su se u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu kako bi svečano započeli proslavu svog zaštitnika i patrona. Večernje bogosluženje sa petohlebnicom služio je episkop gornjokarlovački Gerasim, uz molitveno prisustvo episkopa valjevskog Isihija. Sasluživali su arhimandrit Naum, protojerej-stavrofor Radoslav Anđelić i đakon Budimir Kokotović.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Osveštavanje slavskih darova u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog

U toploj, bratskoj i svečanoj atmosferi, episkop Isihije darivao je vernom narodu Eparhije gornjokarlovačke deo moštiju Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog i Svetog Justina Ćelijskog, koje su te večeri bile izložene u Sabornom hramu na poklonjenje i celivanje. Vladika Gerasim je u svom pozdravnom slovu poželeo dobrodošlicu episkopu Isihiju, zahvalivši mu na dolasku i daru, te sabranim vernicima poželeo srećno navečerje praznika i zaštitnika Eparhije.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Liturgija je služio vladika Kirilo, a sasluživali su vladika Gerasim i vladika Ishije

Narednog dana, 17. jula, proslava Svetog Save Gornjokarlovačkog dostigla je svoj duhovni vrhunac. Verni narod Karlovca i Eparhije gornjokarlovačke, zajedno sa svojim vladikom, radosno je slavio svog nebeskog patrona. Svečanu liturgiju služio je episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički i administrator zagrebačko-ljubljanski Kirilo, uz sasluženje episkopa valjevskog Isihija i domaćina, episkopa Gerasima. Pored njih, sasluživali su sveštenici i đakoni.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu

Posle zaamvone molitve, episkop Isihije je blagoslovio slavske darove prinesene u slavu Božju i u čast Svetog Save Gornjokarlovačkog, naglašavajući važnost ovog svetitelja za vernike Eparhije gornjokarlovačke. Proslava je obeležena duhovnom snagom, verom i ljubavlju prema Bogu, podsećajući sve prisutne na značaj očuvanja i negovanja pravoslavne tradicije i vere.