Praznici i sveci 19.07.2024 | 11:02

ŠTA TREBA URADITI NA DANAŠNJI PRAZNIK DA BISTE ZAŠTITILI SVOJE POTOMSTVO: Prepodobni Sisoje Veliki zaštitnik dece i čudotvorac

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ŠTA TREBA URADITI NA DANAŠNJI PRAZNIK DA BISTE ZAŠTITILI SVOJE POTOMSTVO: Prepodobni Sisoje Veliki zaštitnik dece i čudotvorac
printscreen Tri neoprostiva greha

Iako današnji pravoslavni verski praznik nosi i neke običaje koji zadiru u narodna verovanja i sujeverje, postoje i prakse usklađene sa učenjem Srpske pravoslavne crkve, koje duboko prožimaju naš duhovni život.

Prepodobni Sisoje Veliki je jedan od značajnih svetitelja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a njegov praznik se obeležava 19. jula po novom kalendaru (6. jula po starom kalendaru). Postoje brojni običaji i tradicije koji više zadiru u narodna verovanja, pa i sujeverje, ali tu je i nekoliko stvari koje se vezuju za ovaj praznik, a koje su u skladu sa zvaničnim stavom pravoslavne crkve.

Bogosluženja: Na dan Svetog Sisoja Velikog, u crkvama se služi jutarnje i večernje bogosluženje, tokom kojih se vernici mole svetitelju za njegovo zastupništvo i zaštitu. Bogosluženje je centralni deo proslave ovog verskog praznika i svi običaji i prakse u crkvi su usklađeni sa ovim bogoslužbenim činom.

Pobožnost u manastirima: U manastirima posvećenim Svetom Sisoju, kao što je Manastir Sisojevac kod Paraćina, vernici se okupljaju na praznik kako bi učestvovali u molitvenim bdenjima i bogosluženjima. 

Wikipedia
Manastir Sisojevac pored Paraćina

Porodične molitve: Praznik Svetog Sisoja Velikog se često obeležava i u domovima vernika, gde se porodice okupljaju na molitvu, često čitajući akatist ili molitvu posvećenu Svetom Sisoju.

Dela milosrđa: Neki vernici obeležavaju praznik Prepodobnog Sisoja Velikog čineći dela milosrđa, kao što su pomaganje siromašnima, poseta bolesnima ili donacije za crkvu i manastire. Ova praksa je u skladu sa učenjem pravoslavne crkve o ljubavi prema bližnjem.

Molitve Svetom Sisoju: Ovaj svetitelj se često moli za pomoć pri roditeljstvu i zaštitu dece. Vernici se mole ovom svetitelju da im pomogne u odgoju i vaspitanju dece, kao i da im podari zdravlje i duhovno napredovanje. A mi vam u celosti donosimo molitvu iz Manastira Sisojevac, posvećenog ovom svetitelju

Klanjamo ti se preblaženi veliki čudotvorče i ugodničе Božiji, Sveti Sisoje! Slavim i hvalim veliku silu i moć koju si dobio od Gospoda da pomažeš nemoćnima, a naročito deci i onima koji žele, a nemaju dece. Molim ti se da me u životu sačuvaš od svakog zla i greha. Posebno se molim, veliki pravedniče i ugodničе, da sačuvaš moju decu, da budu izvedena na pravi put koji od nas Gospod Bog traži. Pomozi jaki, meni nejakome, da odolim svim iskušenjima i životnim nevoljama i da celim životom budem istiniti sledbenik blagoga Hrista. Tebi Sveti Sisoje, neka je svaka čast, slava i hvala za svu milost koju pružaš meni i mojoj deci. Amin.

Freepik
Roditeljska molitva ima posebnu snagu

O predivni nebožitelju Sisoje, sagovorniče anđela i svetih sapričasniče, ukrase prepodobnih i apostolima jednotrudniče, sagledavatelju božanske svetlosti na Tavoru apostolima pokazane! Duhom skrušenim i umom od mnoštva iskušenja zbunjenim sa umiljenjem te molimo: nas koji ti pribegavamo i one za koje se molimo, a i neprijatelje naše, podigni, ispravi, uputi sa staze grehovne otupelosti otpadaња na svetlu stazu bogopoznavanja. Moćnim tvojim zastupanjem pred prestolom Tvorca izmoli nam pobedu nad duhovima tame, odagnaj od nas strasti i prelesti, prisvoji nas ponovo Ocu nebeskom, domove naše ogradi od napada mrzitelja, porodice zbliži, omladinu vaspitaj, starce ukrepi, tužne uteši, besove progoni, domovinu našu zastupaj da hodi putevima mira, one na vlasti umudri i svima nam izmoli Carstvo nebesko jer imaš smelosti pred Bogom milosti, kojem se klanjamo sada i uvek i u vekove vekova! Amin!

printscreen/youtube/zlatno doba
Molitvenik

Svečasni ugodniče Hristov, o divni poznavaoče vrline i prijatelju Božiji, prepodobni oče naš Sisoje! Hvaleći po nevelikoj moći svojoj veličinu podviga tvoga, sa smirenjem u srcu skrušenom molimo te: otrgni nas iz malodušnosti i očajanja u koje neprestano tonemo obarani svagda valovima sujetnog življenja, privedi nas blagoutešnom pristaništu tišine Hristove, pomozi nam da odbacimo brigu o prolaznim stvarima, probudi u nama sećanje na dolazeće Carstvo nepropadljivosti, odagnaj od nas onu staru pohotu koja nas besneći odvlači u ropstvo strastima, ugasi želje i prohteve naše smrtnе prirode koja nas vodi lažnim uživanjima, obećavajući nam udobnost koja vodi u smrt, i nauči nas da svagda, u tišini i miru gledamo u lice Hristovo i uvek spremno i radosno iščekujemo neprolazni dan dolaska Carstva besmrtnog! Amin!

Shutterstock
Odlazak na bogosluženje i Molitva Svetom Sisoju Velikom deo su obeležavanja prazbika posvećenog ovom svetitelju

Klanjam ti se, sveti i preblaženi Sisoje! Slavim i hvalim veliku silu tvoju, koju zadobi blagoslovom Božjim, da možeš loviti nečiste bese! Slavim ti ime sveto, jer ti si zadobio milost Božju posteći i Bogu se moleći; primio si dar Duha Svetog, da možeš lečiti bolne i mrtve podizati. Klanjam ti se i, kao pravedniku Božjem, najiskrenije molim: u borbi ovoj sačuvaj me od nemila udеsa, ognjene strele, koplja, mača i svakog smrtonosnog oružja. Ti si veliki i moćan, Bogom si blagosloven i uzmi me u krilo svoje i pomoli se za mene Gospodu, neka mi podari snagu i silu, da satrem neprijatelje u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

U Oca se uzdam, Sinu pribegavam, Duh Sveti će me zakloniti, Sveta Trojice, slava ti!

O, čudesni oče Sisoje, veliki čudotvorče, svima koji ti pribegavaju brzi pomoćniče, pogledaj sa nebeske visine na nas nemoćne i slabe, opterećene mnogim gresima i nevoljama.

Pomiluj nas milosrđem svojim i pomozi nam da zapovesti Božije besprekorno izvršavamo, da veru pravoslavnu čvrsto držimo, da pokajanje za grehe svoje usrdno Bogu prinosimo, da u pobožnosti hrišćanskoj napredujemo, i da dostojni budemo tvog molitvenog zauzimanja za nas pred Bogom.

Posebno te molimo veliki svetitelju Sisoje, da našu decu čuvaš od svih zala i nevolja, da pomogneš da uzrastaju zdravi telesno i duhovno, da im nikakva sila ovoga sveta ne naudi, te da budu prosvećeni Duhom Svetim, na radost i ponos svojim roditeljima, Crkvi i otađžbini na korist. Posebno te molimo divni svetitelju da urazumiš majke da ne ubijaju decu u utrobi svojoj, već da porod svoj donesu zdrav na ovaj svet.

Shutterstock
Molitva Prepodobnom Sisoju Velikom

Usliši nas svetitelju Božiji, koji ti se sa verom i ljubavlju molimo, i ne prezri nas koji tražimo tvoju zaštitu; sada i u času smrti naše pomozi nam i zaštiti nas molitvama svojim od zlobnih napadaja demonskih, da njihova sila ne zavlada nama, nego da se tvojom pomoći udostojimo naslediti blaženstvo rajskih obitelji.

Svu svoju nadu polažemo na tebe, prepodobni oče Sisoje, budi nam putovođa ka spasenju, i privedi nas ka nezalaznoj svetlosti večnoga života, bogoprijatnim posredovanjem tvojim pred prestolom Presvete Trojice, da sa svim svetima slavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha sada i kroza sve vekove. Amin!

U svim ovim praksama važno je da se običaji sprovode sa duhovnom svesnošću i u skladu sa učenjima i tradicijama Pravoslavne crkve. Pravoslavna crkva naglašava značaj molitve, bogosluženja i duhovnog života kao osnove za sve verske praznike i običaje.