Aktuelno iz SPC 22.07.2024 | 21:29

ČUVARI PRAVOSLAVLJA U HRVATSKOJ: Velikom svetkovinom obeleženo pet vekova Hrama Svetog Petra i Pavla u dalmatinskom Biovičinom Selu

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
ČUVARI PRAVOSLAVLJA U HRVATSKOJ: Velikom svetkovinom obeleženo pet vekova Hrama Svetog Petra i Pavla u dalmatinskom Biovičinom Selu
Foto: SPC

U svojoj besedi posle liturgije, mitropolit dalmatinski Nikodim podsetio je da je po predanju apostol Pavle pohodio dalmatinski kraj i da kao naslednici onih koji su u to davno vreme primili hrišćanstvo od samih apostola, treba da budemo ponosni na tu činjenicu.

U srcu živopisne dalmatinske Bukovice, gde se prostire skromno, ali ponosno Biovičino Selo, održana je četvorodnevna veličanstvena svetkovina povodom pet vekova crkve posvećene Svetim prvovrhovnim apostolima Petru i Pavlu. Ovo selo, u kom po popisu iz 2021. godine živi svega 129 stanovnika, uglavnom Srba, iznedrilo je bogatu tradiciju i čuvalo je veru predaka kroz vekove, uprkos svim izazovima vremena.

Foto: SPC
Hrama Svetog Petra i Pavla u Biovičinom Selu

Centralni događaj proslave bila je sveta liturgija koju je služio mitropolit dalmatinski Nikodim, okupljajući verni narod u molitvenom zajedništvu. Vladika Nikodim je u svojoj nadahnutoj besedi istakao značaj apostola Petra i Pavla, naglašavajući njihovu ulogu u širenju hrišćanske vere širom sveta, pa i do samih krajeva Dalmacije.

- Sabrali smo se danas da proslavimo Svete prvovrhovne apostole Petra i Pavla, koji su proslavili ime Gospodnje po čitavome svetu, a apostol Pavle je, po predanju, čak bio u ovim našim krajevima i poslao ovde svog učenika Tita i ova naša Dalmacija je jedan i jedini kraj Srpske pravoslavne crkve koji je apostolska katedra - rekao je mitropolit.

Foto: SPC
Nafora posle svete liturgije u Hramau Svetog Petra i Pavla 

Njegove reči odjekivale su među okupljenima, podsećajući ih na duboke korene hrišćanstva u njihovom kraju.

- Mi, kao naslednici onih koji su u to davno vreme primili hrišćanstvo od samih apostola, treba da budemo ponosni na tu činjenicu da pripadamo narodu koji se još iz tog vremena nalazi u ovim krajevima, kao i da sledimo Jevanđelje koje nam je davno predato i da ispunjavamo reč Božju ne bismo li nasledili Carstvo nebesko - nadovezao se mitropolit, pozivajući prisutne na jedinstvo i očuvanje vere.

Uz liturgijsko slavlje, proslava jubileja bila je obogaćena izložbom „Pravoslavlje u Bukovici,” koja je predstavila istorijat hrama, sela i znamenitih ljudi ovog kraja. Autori izložbe, Nataša Bulatović i Srboljub Opačić, sa velikom ljubavlju i posvećenošću priredili su ovu postavku, želeći da probude ponos i sećanje na slavne dalmatinske pretke.

Svečanost je trajala četiri dana, tokom kojih su se meštani i gosti sa svih strana okupljali, slaveći i sećajući se svojih korena, jačajući veze i gradeći mostove za budućnost. Radost i duhovno uzdizanje koje su doživeli prisutni ostaviće dubok trag, podsećajući ih da su deca i naslednici svetlosti, sa željom da i ubuduće, na mnoga i blaga leta, okupljaju se u svom voljenom selu, nikada ne zaboravljajući ovaj svoj kraj i veru svojih predaka.

Ovaj jubilej nije bio samo proslava prošlosti, već i inspiracija za budućnost, nadahnuće za nove generacije da sa ponosom čuvaju nasleđe vere i ljubavi koje im je povereno.