Aktuelno iz SPC 06.08.2024 | 22:15

SEĆANJE NA POSTRADALE SRPSKE JUNAKE: U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima obeležen praznik Svetih mučenika prebilovačkih

Izvor: SPC/Eparhija zahumsko-hercehovačka i primorska
Autor: Saša Tošić
SEĆANJE NA POSTRADALE SRPSKE JUNAKE: U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima obeležen praznik Svetih mučenika prebilovačkih
SPC/Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

Uz prisustvo visokih crkvenih velikodostojnika, predstavnika državnih institucija i učesnika Letnje duhovne škole, vernici su se sabrali da odaju počast hercegovačkim mučenicima, dok je arhijerejsku liturgiju služio mitropolit Joanikije.

Na današnji dan, kada Srpska pravoslavna crkva sa pobožnošću obeležava praznik Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih, Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima bio je svetilište duhovne radosti i utehe. U srcu hercegovačke zemlje, gde su se nekada čuli jecaji stradanja, danas je odjekivala himna vaskrsenja i života. 

SPC/Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska
Mitropolit Joanikije

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, predvođen ljubavlju prema svetim precima i vernim narodom, služio je arhijerejsku lturgiju, dok su se duhovna snaga i molitve umnožavale prisustvom mitropolita nemačkog Grigorija, mihalovsko-košickog Georgija, zahumsko-hercegovačkog i stonsko-primorskog Dimitrija, kao i episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila i budimljansko-nikšićkog Metodija.

U svojoj jvanđeljskoj besedi, mitropolit Grigorije je podsetio prisutne na neiscrpnu ljubav Božiju i važnost sećanja na mučenike koji su svojom žrtvom posvedočili veru u vaskrslog Hrista.

Nakon otpusta, mitropolit Joanikije se, sa dubokom zahvalnošću, obratio sabranom vernom narodu, dok je domaćin vladika Dimitrije, u toplini svog blagoslova, poželeo dobrodošlicu svim prisutnima, među kojima su bili i studenti sa univerziteta iz Republike Srbije i Republike Srpske, učesnici Letnje duhovne škole.

SPC/Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska
Iguman Rafailo Boljević održao je besedu uoči praznika

Proslavi praznika prethodio je niz duhovnih događaja, među kojima se ističe beseda arhimandrita Rafaila, igumana manastira Podmaine, koji je, govoreći ispred hrama, produbio duhovnu svest prisutnih vernika. Uoči samog praznika, tokom večernjeg bogosluženja sa petohlebnicom, vladika Dimitrije je u Muzeju žrtava otvorio izložbu „Prebilovci 1941“, koja svedoči o strašnoj sudbini mučenika. 

Dok su hramom odjekivale molitve, duh Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih lebdeo je nad sabranima, podsećajući na snagu vere koja ne poznaje granice ni vremena.