Duhovna riznica 06.08.2024 | 22:58

PUTOKAZ KA SAVRŠENSTVU I SREĆI: Snaga Molitve za umnožavanje ljubavi

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PUTOKAZ KA SAVRŠENSTVU I SREĆI: Snaga Molitve za umnožavanje ljubavi
Freepik

Ovo molitveno obraćanje poziva nas da u srcima negujemo iskrenu ljubav prema Bogu i bližnjima, podsećajući nas da prava pobožnost zahteva predanost i apsolutno odsustvo licemerstva.

Molitve zauzimaju posebno mesto u srcima vernika, pružajući snagu i utehu u svakodnevnom životu. Jedna od najdirljivijih molitvi koja nas podseća na suštinu hrišćanstva je Molitva za umnožavanje ljubavi. Ispunjena dubokim duhovnim smislom, poziva nas da neprestano negujemo ljubav prema Bogu i bližnjima, težići ka savršenstvu u toj ljubavi.

Ova molitva nas podseća da prava ljubav prema Gospodu podrazumeva iskrenu ljubav prema bližnjima, i da bez nje, svaka pobožnost gubi svoju suštinu. Važno je biti oprezan kada je reč o sadržaju molitvi koje se mogu naći na internetu. Uvek bi trebalo osloniti se na zvanični Molitvenik Srpske pravoslavne crkve.

Freepik
Uvek bi trebalo osloniti se na zvanični Molitvenik SPC

Molitva za umnoženje ljubavi

Gospode, koji si zapovest novu dao učenicima tvojim da ljube drug druga, obnovi istu i upečati u duše i srca naša blagodaću presvetoga Duha tvojega, kako bi se brinuli, ne kako ćemo sebi ugoditi no Tebi, i poslužiti bližnjem na korist i spasenje; molimo ti se Blagodatelju milostivi, usliši i milostivno pomiluj.

Da budemo savršeni u ljubavi Tvojoj, Bože naš, da imamo nelicemernu ljubav ka bližnjem, prinudi nas, Gospode, blagodaću tvojega Duha. Ko misli da ima ljubav prema Tebi a brata svojega mrzi, laža je, i u tami hodi. Zato, Milostivi, razgori duše i srca naša na ljubav prema tebi i prema braći – molimo ti se, kao milostiv usliši i kao blag pomiluj, Amin.

Neka nas ova molitva iz Molitvenika SPC vodi ka istinskoj ljubavi i jedinstvu u veri, podsećajući nas da ljubav prema bližnjima jeste odraz naše ljubavi prema Bogu.