Aktuelno iz SPC 15.09.2024 | 15:48

SRPSKA SVETINJA NA TROMEĐI PONOVO ZASIJALA NAKON ŠEST VEKOVA: Veliko osvećenje Manastira Rmanj na 580. godišnjicu od osnivanja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SRPSKA SVETINJA NA TROMEĐI PONOVO ZASIJALA NAKON ŠEST VEKOVA: Veliko osvećenje Manastira Rmanj na 580. godišnjicu od osnivanja
SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka

U prisustvu mnogobrojnih vernika i visokih arhijereja, proslavljena je godišnjica Manastira Rmanj. Ovaj događaj, obeležen svečanom liturgijom i ophodom, donosi novu nadu i duhovnu snagu srpskom narodu širom Krajine i cele regije.

Trećeg dana posete Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, povodom obeležavanja 580. godišnjice Manastira Rmanj i njegove najveće istorijske obnove, patrijarh srpski Porfirije je načalstvovao arhijerejskom liturgijom i činom osvećenja te drevne svetinje posvećene Svetom Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu.

Blagoslov Božji i Svetog oca Nikolaja, nebeskog pokrovitelja monaške obitelji rmanjske, pohodio je na ovaj sveti dan Eparhiju bihaćko-petrovačku, celokupnu Krajinu i drevnu svetinju na Tromeđi, gde se sabrao mnogobrojni blagočestivi narod kako bi sa patrijarhom i arhijerejima učestvovao u svečanom činu osvećenja manastirskog hrama i proslavio 580. godišnjicu osnivanja manastira i njegovu obnovu, najveću u dosadašnjoj istoriji te svetinje.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Vernici u porti Manastira Rmanj

Činom osvećenja hrama i svetom liturgijom načalstvovao je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje: mitropolita vranjskog Pahomija, crnogorsko-primorskog Joanikija, mileševskog Atanasija, dalmatinskog Nikodima, zahumsko-hercegovačkog i stonsko-primorskog Dimitrija, i bregalničkog Ilariona iz Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, kao i episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, pakračkog i slavonskog Jovana, marčanskog Save, jenopoljskog Nikona i bihaćko-petrovačkog Sergija.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Vladika Sergije

Poglavaru SPC-a sasluživali su još i: arhimandriti Stefan iz Eparhije sremske, Danilo iz Eparhije zahumsko-hercegovačke, Serafim iz Eparhije beogradsko-karlovačke, Naum iz Eparhije gornjokarlovačke i Varnava (Damjanović); iguman Sevastijan iz Eparhije dalmatinske; jeromonasi Metodije i Amvrosije iz Eparhije banjalučke; protojerej Đorđe Stojisavljević, šef kabineta Patrijarha srpskog, kao i protođakoni Radomir Vrućinić, Radojica Žagran i Nemanja Reljić.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Patrijarh Porfirije

Na kraju svete liturgije, episkop bihaćko-petrovački Sergije se obratio prisutnima besedom u kojoj je zahvalio patrijarhu i braći arhijerejima na ukazanoj ljubavi i poštovanju koje su pokazali prema rmanjskoj svetinji i Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Patrijarh Porfirije je poručio sabranima da sjaj obnove rmanjske svetinje nije ništa drugo nego zalog unutarnje i duhovne obnove srpskog naroda svugde i na svakom mestu:

- Slava Bogu! Ova svetinja, kao i mnoge druge, biva obnovljena. Obnavljajući njih, zar ne obnavljamo i sami sebe? U molitvi i prinošenju Bogu, prinosimo i nama samima, kao pojedinci i kao narod. Zato, neka nam Gospod podari snagu da ostanemo čvrsti u veri, da znamo ko smo, odakle potičemo i šta smo dužni da predamo pokolenjima koja dolaze.

Visokim crkvenim odlikovanjem, ordenom Svetih novomučenika bihaćko-petrovačkih, odlikovan je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za ukazanu materijalnu pomoć u izgradnji Hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Manastiru Rmnju. Za kuma novoosveštanog obnovljenog manastirskog hrama proglašen je Stojan Vukajlović iz Banja Luke. Tokom svečane trpeze ljubavi dodeljena su visoka odlikovanja Eparhije bihaćko-petrovačke svim zaslužnim ktitorima i obnoviteljima Manastira Rmnja, a potom je usledio prigodan kulturno-umetnički program.