Aktuelno iz SPC 17.09.2024 | 20:13

CRNA GORA NA KORAK DO NOVIH LITIJA: Vernici uznemireni odbijanjem zahteva za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju

Izvor: aloonline.me
Autor: Saša Tošić
CRNA GORA NA KORAK DO NOVIH LITIJA: Vernici uznemireni odbijanjem zahteva za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju
Društvene mreže

Uprkos detaljno dokumentovanoj inicijativi Opštine Berane, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore odbacilo je inicijativu za postavljanje spomenika blaženopočivšem duhovnom vođi, pravdajući odluku nejasnim i spornim tumačenjem zakona.

U svetlu najnovijih odluka crnogorskih vlasti, zahtev za podizanje spomen-obeležja blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, jednom od najvećih duhovnika našeg vremena, suočen je sa nevidljivim zidom birokratske ignorancije. Uprkos temeljno pripremljenom i zakonski usklađenom predlogu Opštine Berane, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore odbilo je ovaj zahtev, potpisujući rešenje koje će, umesto spomenika, ostaviti trag jednog duboko nesavesnog administrativnog čina.

Naime, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, na čelu sa Tamarom Vujović, donelo je rešenje kojim odbija postavljanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju, čime se simbolički uspostavlja monumentalna figura administrativne zloupotrebe, veća od bilo kog stvarnog spomenika.

Opština Berane, prepoznajući značaj mitropolita Amfilohija za istoriju i kulturu Crne Gore, uložila je temeljno dokumentovan zahtev za podizanje spomenika. Taj zahtev, praćen saglasnošću crnogorske Vlade, gotovo je u potpunosti ispunjavao sve uslove Zakona o podizanju spomen-obeležja. Ipak, rešenje Ministarstva odbija ovaj predlog, pozivajući se na navodne pravne i proceduralne nedostatke, čime je ovaj čin postao očigledan primer kako se pravne norme mogu proizvoljno tumačiti.

Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Mitropolit Amfilohije pored kivota sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog

Klimava argumentacija Ministarstva, oslonjena na članove zakona koji su u ovom kontekstu bez činjeničnog utemeljenja, izazvala je reakciju pravnika i javnosti. Pravna analiza, koju prenosi aloonline.me, pokazuje da je rešenje nezakonito, jer ne pruža dovoljno razloga za odbijanje zahteva, a oni koji su navedeni često su kontradiktorni i maliciozni. Posebno je skandalozno pozivanje na član 10 Zakona, koji se odnosi na lica koja su bila saradnici okupatora ili nosioci šovinističkih i fašističkih ideja.

Ono što je ostavilo gorak ukus u ustima mnogih jeste insinuacija da bi lik i delo mitropolita Amfilohija moglo biti dovedeno u vezu sa zabranjenim određenjima iz pomenutog zakona. U tom članu zakon predviđa da se spomenik ne može podići licima koja su imala negativnu ulogu u istoriji, što se u slučaju mitropolita Amfilohija doživljava kao duboko nepoštena i neprimerena aluzija.