Aktuelno iz SPC 25.09.2024 | 16:20

ISTORIJSKI TRENUCI ZA VERNIKE SPC U CRNOJ GORI: Patrijarh Porfirije dolazi u trodnevnu posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
ISTORIJSKI TRENUCI ZA VERNIKE SPC U CRNOJ GORI: Patrijarh Porfirije dolazi u trodnevnu posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj
Foto: SPC

Tokom boravka u Bokokotorskom zalivu, poglavar SPC osveštaće krst za budući Saborni hram u Bijeloj, služiće liturgiju povodom jubileja Crkve Polaganja rize Presvete Bogorodice, te prisustvovati svečanoj akademiji povodom 185 godina Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora.

Uoči predstojeće kanonske posete Patrijarha srpskog Porfirija Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja će se održati od 27. do 29. septembra 2024. godine, pravoslavni vernici iščekuju trenutke duhovnog osnaženja i molitvenog jedinstva. Ova poseta, ispunjena svetim činima i blagodatnim susretima, dolazi kao znak očinske brige i ljubavi patrijarha prema narodu i Crkvi u Crnoj Gori, nastavljajući svetosavsku tradiciju sabornosti.

Prvog dana, 27. septembra, patrijarh Porfirije će boraviti u Bijeloj, živopisnom naselju u Bokokotorskom zalivu, gde će osveštati krst na mestu budućeg Sabornog hrama, koji će postati simbol nade i vere. U večernjim satima, verni narod će se sabrati u Domu kulture u Bijeloj na svečanoj akademiji, gde će se kroz reči i pesmu osvetliti duhovno nasleđe ovog kraja.

Narednog dana, u subotu, 28. septembra, biće služena liturgija u Crkvi Polaganja rize Presvete Bogorodice, koja ove godine proslavlja dva veka od izgradnje. Ovaj jubilej oživeće molitve za sabranje u veri, dok će večernja akademija u čuvenoj Crkvi Svetog Nikole u kotorskom Starom gradu, povodom 185 godina postojanja Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“, doneti dah duhovne i kulturne baštine naroda ovog kraja.

Njegova Svetost će u nedelju, 29. septembra, načalstvovati svetom liturgijom u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, gde će, u zajedničkoj molitvi sa vernim narodom, uputiti blagoslov za mir i ljubav među braćom. Ova kanonska poseta svedočiće o trajnom prisustvu vere u srcima pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, donoseći duhovno obnavljanje i osveženje duša u Gospodu.