Praznici i sveci 26.09.2024 | 05:00

SVETINJA KOJU SU OBNOVILI CAR KONSTANTIN I NJEGOVA MAJKA JELENA: Danas je Spomen na osvećenje hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Jerusalimu

Autor: M.M.
SVETINJA KOJU SU OBNOVILI CAR KONSTANTIN I NJEGOVA MAJKA JELENA: Danas je Spomen na osvećenje hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Jerusalimu
Printskrin/SPC Car Konstantin i Carica Jelena

Na današnji dan praznujemo osvećenje preslavnog i prevelikog hrama u Jerusalimu, ne onog što ga car Solomon podigao na gori Moriji, nego onog što ga je car Konstantin sagradio sa majkom Jelenom, i tako očistio i obnovio sveto mesto, oskvrnavljeno neznabožačkim bezbožjem.

Posle dobrovoljnog stradanja i smrti Gospoda Isusa Hrista, Njegovog vaskrsenja i vaznesenja na nebo, to sveto mesto, na kome se izvršilo spasenje ljudi, bilo je oskrnavljeno od Hristovih neprijatelja. Najviše ga je oskrnavio rimski car Adrijan pomoću demonskih idola i žrtava. On je, naime, naredio da se na mestu Jerusalima, razorenog Titom, podigne grad i da se  grob Gospodnji  zatrpa zemljom i mnoštvom kamenja.

Na gori  gde je Gospod razapet, on je podigao hram boginji Veneri i postavi njen kip, a nad grobom Gospodnjim postavio je kip Jupitera. Tu su se njima kasnije prinosile žrtve.

Isto tako i u Vitlejemu, gde se rodio Isus Hrist, "on namesti idol Adonisa, te se i to sveto mesto skvrnavljaše sramnim delima. A na mestu gde se nalazio hram Solomonov on podiže idolopokloničko idolište. Sam pak grad on nazva Elija, jer mu ime beše Elija - Adrijan, i naredi da ga niko ne sme nazivati Jerusalimom".

On je sve to uradio, kako se veruje, da bi se izbrisala uspomena na  Isusa Hrista.

"On promeni ime gradu, u kome Hristos učini mnoga čudesa, i načini demonska žilišta na mestima Hristova rođenja, raspeća i pogrebenja, da bi kasniji naraštaji roda ljudskog potpuno zaboravili Hrista i da se nikada ne bi opominjali onih mesta na kojima je Hristos živeo i učio. Međutim, sam Adrijan pogibe sa šumom, a sveto mesto Car slave opet proslavi".

Car Konstantin i njegova majka Jelena, posle smrti Adrijana, poželeli su da obnove Jerusalim, da sagrade Božji hram na onom mestu gde je "hram tela Hristova bio razoren i za tri dana podignut, i da sva sveta mesta očiste od demonskih prljavština i osvete".

Car Konstantin je poslao majku Jelenu sa mnoštvom zlata u Jerusalim i poslao pismo patrijarhu Makariju da se postara oko zidanja crkve.

"Doputovavši u Jerusalim, sveta Jelena poruši u njemu sve idolopokloničke hramove, idole uništi, i sav grad očisti od neznabožačkih poganština, i obnovi. Pronađe ona i Časni Krst Gospodnji i grob, razmetnuvši zemlju i kamenje kojim grob beše zasut, i sagradi na tom mestu ogromnu crkvu, čiji krov obuhvati oba ta mesta, i mesto gde se Gospod raspe i mesto gde se pogrebe, jer se nalažahu nedaleko jedno od drugog, kao što primećuje evanđelist Jovan: Bejaše blizu onoga mesta gde beše razapet, vrt, i u vrtu grob nov".

"Onde dakle petka radi Jevrejskoga, jer beše blizu grob, metnuše IsusI tako jednom crkvom obuhvati ona i Golgotu i grob Gospodnji".

Ta crkva je dobila ime Martirion što u prevodu znači svedočanstvo.

"Svedočanstvo vaskrsenja Hristova, pošto na tom mestu Hristos umre i vaskrse.

Sveta Jelena je podigla i druge crkve: u Vitlejemu, na gori Maslinskoj, i Getsimaniji, i na mnogim svetim mestima.. Ipak crkva nad grobom Gospodnjim je bila najlepša i najveća, međutim nije dočekala završetak njene gradnje. Vratila je svom sinu i umrla. Hram je inače građen deset godina.

Kada je crkva dovršena, car Konstantin je naredip da se episkopi sa svih strana sakupe u Jerusalimu na osvećenje hrama.Došao je i on sam. 

I hram Vaskrsenja Hristova je  osvećen 13. septembra 335 godine (po novom kalendaru 26. septembar), na tridesotogodišnjicu carovanja Konstantinova, kada je i sav Jerusalim bio obnovljen. Prisutni sveti Oci, po ugledu na Stari Zavet, odrediše da se uvek praznuje dan osvećenja hrama.

"Jer kao što u Starom zavetu Juda Makavej, očistivši najveće svetilište - Svetinju nad Svetinjama - od oskvrnavljenosti Sirijskim idolosluženjem, odredi da se stalno praznuje njegovo obnovljenje, o čemu se spominje u Jevanđelju".