Aktuelno iz SPC 28.09.2024 | 10:46

VELIKO DUHOVNO SLAVLJE U SRCU BOKE KOTORSKE: Patrijarh Porfirije osveštao krst buduće saborne crkve u Bijeloj

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VELIKO DUHOVNO SLAVLJE U SRCU BOKE KOTORSKE: Patrijarh Porfirije osveštao krst buduće saborne crkve u Bijeloj
Foto: SPC

U emotivnom susretu sa pravoslavnim Srbima na obali Jadranskog mora, gde je Sveti Sava pre osam vekova lično osnovao Zetsku episkopiju, poglavar SPC u nadahnutoj besedi istakao je značaj vere kao sidra koje ujedinjuje narod i daje snagu za prevazilaženje izazova modernog doba.

U svetlom ozračju Bokokotorskog zaliva, Bijela je dočekala patrijarha srpskog Porfirija s neizmernom radošću i ponosom. U srcu Boke, gde pravoslavna vera vekovima svetli kao svetionik nade, narod ovog kraja, predvođen mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, okupio se da pozdravi svog duhovnog vođu. Na mestu buduće saborne crkve posvećene Sretenju Gospodnjem, patrijarh je osvetio krst, znamenje vere i ljubavi prema Bogu, koji će stajati u središtu hrama, čiji će temelji uskoro biti postavljeni.

Foto: SPC
Duhovna svečanost u Bijeloj povodom osveštavanja krsta budućeg sabornog hrama

Mitropolit Joanikije srdačno je pozdravio patrijarha, ističući značaj ovog susreta u vremenu kada se proslavljaju dva velika jubileja – hiljadugodišnjica Crkve Presvete Bogorodice u Bijeloj i dvestogodišnjica njene obnove. U nadahnutoj besedi, mitropolit je kazao:

- Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje! Vaša Svetosti, dobro došli svom narodu vernom i odanom, koji Vas sa radošću dočekuje... Vaša je služba služba pomirenja, apostolska i hristolika. Vaš blagoslov će nam dati snagu da složno i jedinstveno gradimo novi saborni hram, ako Bog da.

U nastavku, patrijarh Porfirije je u emotivnoj besedi podsetio na dane mladosti koje je proveo sa mitropolitom Joanikijem, ističući blagoslove i radost što je na tom mestu osveštao krst.

- Osećam se presrećnim kao u danima rane mladosti, kada smo se radovali susretima jedan s drugim... i kada smo već tada naslućivali onog koji je alfa i omega, početak i kraj - kazao je patrijarh.

Osvrćući se na važnost Boke Kotorske za srpsku pravoslavnu tradiciju, patrijarh je podsetio na Svetog Savu, koji je pre osam vekova osnovao Zetsku episkopiju.

- Radujemo se vašoj postojanosti... i time što ste vi, pravoslavni Srbi, ovde već hiljadu godina... Naša vera je sidro koje nas drži čvrsto i pomaže da prebrodimo sve oluje koje nosi ovaj svet - rekao je patrijarh, podsećajući na veru kao temelj života.

U ovom trenutku milosti, narod Bijele, okupan blagoslovom svoga pastira, još jednom je potvrdio veru u Boga i nadu u budućnost, gde će novi hram biti mesto okupljanja, molitve i duhovnog rasta za generacije koje dolaze.