Duhovna riznica 30.09.2024 | 08:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Taj lek se ne može naći ni kod sebe, ni kod drugih. On dolazi samo od Gospoda

Autor: M.M.
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Taj lek se ne može naći ni kod sebe, ni kod drugih. On dolazi samo od Gospoda
Shutterstock Žena pred Majkom Božjom

Za 15. ponedeljak po Pedesetnici, Sveti Teofan Zatvornik koristi simbol krvotočive žene iz Jvanđelja po Marku kako bi ilustrovao unutrašnji proces isceljenja duše. On naglašava da je tečenje krvi metafora za strasne misli i grešne zamisli koje stalno izlaze iz srca koje nije očišćeno od greha. Ova "grešna bolest“ prepoznaje se posebno kod onih koji su se pokajali i žele da žive u čistoći, kako spolja, tako i unutra.

Sveti Teofan ukazuje da pravi lek za ovu bolest dolazi samo od Gospoda. Kroz duboko i iskreno opštenje s njim, duša može doživeti isceljenje. To opštenje se manifestuje kao unutrašnja toplota i osećaj bliskosti s Bogom. On podseća da je potrebno truditi se i boriti se, čak i kada put deluje težak i nejasan.

U konačnici, Sveti Teofan Zatvornik ohrabruje vernike da se ne predaju i da se usprave ka Gospodu, jer će, kroz njihovu upornost i veru, Gospod doneti radost i isceljenje. Carstvo Božije dolazi na način koji nije uvek vidljiv, ali verom i trudom, može se dostići.

"Kod krvotočive žene odmah presahnu izvor krvi, čim se samo dotače sa verom Gospoda, i čim joj priđe sila od Gospoda (Mk. 5,29). Tečenje krvi je slika strasnih misli i zamisli koje neprestano ističu iz srca koje se još nije očistilo od svakog saosećanja prema grehu. To je naša grehovna bolest. Nju ocećaju oni koji su se pokajali i rešili da drže sebe u čistoti, i to ne samo spolja, nego i unutra. Oni vide da iz srca neprestano izlaze zle pomisli, i zbog toga pate i traže sebi leka.

Međutim, taj lek se ne može naći ni kod sebe, ni kod drugih. On dolazi samo od Gospoda, i to kad ga se duša kosne i kad od Njega iziđe sila u nju. Drugim rečima, kada proizađe osetno opštenje sa Gospodom, koje se osvedočuje osobitom toplotom i unutrašnjim gorenjem. Ukoliko se to desi, duša će odmah osetiti da je ozdravila od bolesti. To je veliko blago.

Međutim, kako ga dostići? Krvotočiva se probijala ka Gospodu i dobila isceljenje. I mi treba da se probijamo ka Gospodu, da bez lenjosti idemo kroz tesnace unutrašnjih i spoljašnjih podviga. U početku sve izgleda teskobno i Gospod se ne vidi. Međutim, odjednom će se i Gospod pojaviti, a sa Njim i radost! Carstvo Božije ne dolazi na vidljiv način…"

Duhovna riznica 08:00 | 25.09.2024

MISAO ZA SVAKI DAN U GODINI: Molitva je primalac Božjeg dejstva, a najbolja glasi: "Gospode, učini sa mnom kako sam hoćeš"!"

Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi 14. srede po Pedesetnici ukazuje na to kako su Božji sledbenici, suočeni s "olujom na moru", simbol svakog čoveka u borbi sa životnim izazovima. Iako se Gospod čini nepomičnim i statičnim, jasno stavlja do znanja da je uvek prisutan, prateći sve šta se dešava. On reaguje samo kada su ljudski napori nedovoljni, čime se osigurava da se Njegov plan ostvari.