Aktuelno iz SPC 04.10.2024 | 20:31

SRPSKI NAROD U KANADI SVEČANO DOČEKAO SVOG DUHOVNOG VOĐU: Dirljiv susret patrijarha Porfirija sa najmlađim vernicima

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SRPSKI NAROD U KANADI SVEČANO DOČEKAO SVOG DUHOVNOG VOĐU: Dirljiv susret patrijarha Porfirija sa najmlađim vernicima
Foto: SPC

Topla dobrodošlica sa hlebom i solju, dok poglavar SPC kreće u obilazak crkava i zajednica širom Kanade, obeležavajući važne jubileje Srpske pravoslavne crkve.

Dolazak srpskog patrijarha Porfirija u Eparhiju kanadsku uneo je novu svetlost i radost među Srbe koji žive u ovoj dalekoj državi. Topla i srdačna dobrodošlica na aerodromu u Montrealu simbolizuje jedinstvo i ljubav vernika prema svojoj Crkvi, a posebno prema duhovnom ocu svih Srba, patrijarhu.

Kanadski mitropolit Mitrofan sa sveštenstvom prvi je pozdravio patrijarha, dok je najdirljiviji trenutak nastao kada su mladi Srbi, radosni i ponosni, doneli hleb i so — simbole gostoprimstva i blagoslova kojima su izrazili svoju duboku vezu sa pravoslavnom verom i svojim korenima.

Foto: SPC
Svečani doček patrijarha srpskog Porfirija u Eparhiju kanadsku

U pratnji patrijarha nalazili su se visoki crkveni dostojanstvenici, uključujući episkopa jenopoljskog Nikona, arhimandrita Danila i Sevastijana, kao i ugledne ličnosti iz Patrijaršije. Svečana doksologija, služena u Crkvi Svete Trojice u Montrealu, označila je početak ove istorijske posete. Zvuci molitava, ispunjeni mirom i duhovnim uzdizanjem, nosili su prisutne ka nebeskom Carstvu, podsećajući ih na snagu zajedništva u Hristu.

Prvog dana posete, 4. oktobra 2024. godine, poglavar Srpske pravoslavne crkve svečano je dočekan u Crkvi Svete Trojice u Montrealu. Svečana doksologija služena je popodne. Narednog dana, u subotu 5. oktobra 2024. godine, patrijarh će služiti svetu liturgiju u crkvi Svete Trojice sa početkom u 9 časova. Uslediće proslava 70. godišnjice Srpske crkveno-školske opštine Svete Trojice u Montrealu. U narednim danima uslediće niz patrijarhovih poseta u Eparhiji kanadskoj.

Foto: SPC
Svečani doček patrijarha srpskog Porfirija u Eparhiju kanadsku

Ova poseta nije samo simbolički značajna, već ima duboku duhovnu i istorijsku vrednost. Srpska zajednica u Kanadi, koja nosi sa sobom vekovno nasleđe vere i tradicije, u patrijarhovom prisustvu vidi čvrst oslonac i izvor nadahnuća. Od osnivanja prve crkveno-školske opštine 1912. godine, pa sve do današnjeg dana, Srbi u Kanadi nepokolebljivo čuvaju svoje duhovne korene, gradeći hramove i manastire, i osnivajući brojne institucije koje neguju pravoslavnu veru.

Proslava 70. godišnjice Crkveno-školske opštine Svete Trojice u Montrealu biće kruna patrijarhovog boravka, kada će služiti svetu liturgiju, okruženi vernicima koji sa nestrpljenjem čekaju blagoslov svog duhovnog pastira. Kao što su preci osnivali prve svetinje na kanadskom tlu, tako i sadašnje generacije, okupljene oko svog patrijarha, nastavljaju da ujedinjeno šire svetlost vere i ljubavi.

Poseta srpskog patrijarha Porfirija ne samo da obnavlja duhovne veze između Eparhije kanadske i matične Crkve, već svedoči o blagoslovenom jedinstvu u Hristu, koje prelazi okeane i granice. Srpski narod u Kanadi, veran svojoj pravoslavnoj veri, i dalje sa zahvalnošću slavi ime Gospodnje, gradeći mostove ljubavi između svog duhovnog nasleđa i budućih generacija.