Crkve i manastiri 06.08.2024 | 15:25

SVETINJA NA MALOJ SVETOJ GORI ZASIJALA NOVIM SJAJEM: Manastir Ilinje dočakao slavu uz obnovljenu crkvu i portu

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
SVETINJA NA MALOJ SVETOJ GORI ZASIJALA NOVIM SJAJEM: Manastir Ilinje dočakao slavu uz obnovljenu crkvu i portu
SPC/Eparhija žička

Verni narod iz svih krajeva sabrao se u Ovčarsko-kablarskoj klisuri kako bi uz liturgiju i trpezu ljubavi, koju je pripremilo sestrinstvo Manastira Blagoveštenje, proslavio manastirsku slavu.

U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružen tišinom i mirisom borova, Manastir Ilinje dočekao je ovogodišnju slavu posvećenu Svetom proroku Iliji u novom ruhu. Verni narod, koji se okupio iz svih krajeva, zatekao je manastirsku crkvu i portu obnovljene i ukrašene, zahvaljujući nesebičnom trudu vernika i sestara manastira Blagoveštenje.

SPC/Eparhija žička
Verni narod sabran u obnovljenoj porti Manastira Ilinje

Trudom i zalaganjem vernog naroda, ovo svetilište svakim danom sve više sija u svojoj duhovnoj lepoti. Svaka slava donosi novo osveženje, novu stranu porte, dok se molitve vernih uzdižu ka nebu, tražeći blagoslov, snagu i utehu od Svetog Ilije. Meštani sa ljubavlju i verom pristupaju svetinji, upućujući molitve za zdravlje, snagu i pravdu, vođeni nadom da će ih Sveti Ilija uvek čuvati i voditi putem Božje istine.

SPC/Eparhija žička
Liturgiju su služili arhimandrit Sava, nastojatelj manastira Vujana, protojerej-stavrofor Miroslav Petrov i jerođakon Avakum

Manastir Ilinje, metoh je Manastira Blagoveštenje i pripada grupi  Ovčarsko-kablarskih svetinja poznatih i kao mala Sveta gora. Njegova današnja crkva, posvećena Svetom proroku Iliji, obnovljena je trudom Vladike Nikolaja Velimirovića, zajedno sa manastirom Preobraženje. Crkva je završena i osvećena 1939. godine, skromna i jednostavna, izgrađena narodnim prilozima, dok je ikonostas darivao sam Vladika Nikolaj.

SPC/Eparhija žička
Manastirska slava u Ilinju

Ove godine, svetu liturgiju služili su arhimandrit Sava, nastojatelj manastira Vujana, protojerej-stavrofor Miroslav Petrov, arhijerejski namesnik trnavski, i novorukopoloženi jerođakon Avakum, sabrat manastira Vujana. Liturgiji su prisustvovali i monasi iz manastira Preobraženja, Jovanja, Ježevice i Gorioča. Trpeza ljubavi, pripremljena povodom slave manastira, bila je delo mati Mihaila, igumanije manastira Blagoveštenja, zajedno sa sestrama i kolačarima.

Ovaj dan ostaće zapisan u srcima vernika, kao svedočanstvo vere i ljubavi prema Bogu, Svetom proroku Iliji i manastiru Ilinje, koji iz godine u godinu, kao svetionik pravoslavlja, osvetljava put onima koji traže duhovni mir i utehu.