Duhovna riznica 03.07.2024 | 19:32

GDE IMA STRAHA TU NEMA BRAKA: Šta sveštenici savetuju da bi se sačuvala porodica

Izvor: Religija
GDE IMA STRAHA TU NEMA BRAKA: Šta sveštenici savetuju da bi se sačuvala porodica
Shutterstock Otac Andrej Konanakis

Da bi supružnici danas bili u stanju da ostanu srećni i voljeni, neophodno je da sačuvaju svoje odnose kroz lično saosećanje. Da bi bračna zajednica opstala u harmoniji, na tome treba da se radi, da joj se pomogne, jer samo po sebi ništa ne predstavlja objektivnu realnost.

Većina ne shvata da nije isto zabavljati se i živeti u zajednici pod istim krovom, deleći i dobro i loše. Arhimandrit Andrej Konanos iz svoje prakse ima bezbroj primera u kojima se vidi da u braku greške čine i žene i muškarci, vrlo često ne shvataju jedni druge i ne razumeju smisao zajedničkog života. Mnogi se suočavaju sa strahom.

Tako arhimandrit Konanos navodi jedan slučaj iz svoje dugogodišnje svešteničke prakse.

- Neki čovek mi se nakon deset godina braka požalio: "Žena koju sam oženio nekada je bila potpuno drugačija, ne kao što je sada. Nisam se oženio ovom ženom."

- Zašto? Znaš, želeo bih da ti kažem nešto. Samo nemoj njoj ništa reći o tome.

- I ona isto to govori o tebi. I tvoja žena misli da se nije udala za čoveka koji je sada pored nje, jer je na početku njen muž bio drugačiji, a sada se pokazao kao drugi čovek.

Shutterstock
Briga žene

Zašto se to događa? – pitao me je.

Sve je prilično jednostavno. Za vreme zajedničkog života nestaju formalnosti, ljubaznost, dobri maniri odlaze i mi pokazujemo svoje pravo “ja”. To je istina.

U jednoj knjizi mladićima daju sledeći savet: "Ako nakon upoznavanja sa devojkom poželiš da saznaš da li te ona voli, sprovedi jednostavan eksperiment. U kafiću ili restoranu “slučajno” prospi na njenu odeću čašu vode i pogledaj kakva će biti njena reakcija." Jedan mladić je tako i postupio i bio oduševljen rezultatom. Čim se voda iz bokala prosula devojci na haljinu, on je rekao:

- Jao, izvini molim te, upropastio sam ti odeću!

Devojka mu je odgovorila:

- Ne, ljubavi, ne brini se, sve je u redu!

Printscreen / YouTube / Duhovnik biblioteka
Otac Andrej Konanos 

Nije je naljutilo što je bacio na nju bokal vode. Nije joj bilo žao haljine. Međutim, uskoro nakon venčanja, ušavši u kuću, već sa praga on čuje:

- Je l’ si se vratio konačno? Gde si se skitao sve vreme?

Kada sedne da ruča, žena ne prestaje:

- Sedi kako treba! Jedi normalno, mrvice lete na sve strane!

Šta mislite, šta je nerviralo ovu ženu? Pitao sam je:

- Šta te toliko nervira u tvom mužu?

Da li znate šta mi je odgovorila:

- Kada čujem kako sve vreme dok jede mljacka, mene to užasno nervira. On mljacka, a ja to slušam.

Onda sam je pitao:

- Šta, zar si to tek sada shvatila?

- Ne, ali sada me to počelo nervirati!

Naravno, to je nervira, jer se već na početku zajedničkog života otkriva karakter, otkrivaju se karakter ljudske duše - i dobre, i loše strane. Dobro je i pravilno pokazivati svoje pravo “ja”.