Duhovna riznica 22.06.2024 | 19:23

PREDVEČERJE VELIKOG PRAZNIKA DUHOVI: Šta je petohlebnica u pravoslavnom bogosluženju i kada se služi?

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PREDVEČERJE VELIKOG PRAZNIKA DUHOVI: Šta je petohlebnica u pravoslavnom bogosluženju i kada se služi?
Printscreen/Youtube/Eparhija Niska

Večeras je, uoči sutrašnjeg praznika Silaska Svetog Duha na apostole, u mnogim hramovima SPC na večernjem služena i ova posebna molitva koja podseća vernike na Hristovo čudo, kada je sa pet hlebova i dve ribe nahranio mnoštvo gladnih.

U pravoslavnom bogosluženju, petohlebnica zauzima posebno mesto, podsećajući vernike na čudo Hristovog umnožavanja hlebova i riba, čudo koje je nahranilo pet hiljada gladnih duša. Ova molitva, čije ime dolazi od grčkih reči "pente" (pet) i "artos" (hleb), simbolizuje izobilje Božijeg blagoslova i njegovu brigu za svoj narod.

Petohljebnica se najčešće služi tokom svečanih večernjih bogosluženja, naročito na velikim praznicima kao što su Božić, Vaskrs, Duhovi  praznici posvećeni Bogorodici. Ova molitva se izvodi kao deo večernje službe, kada sveštenik blagosilja pet hlebova, pšenicu, vino i ulje. Ovi darovi predstavljaju osnovne elemente hrišćanskog života, simbole Božije brige i ljubavi prema vernicima.

Shutterstock
Kada se služi petohlebnica, sveštenik blagosilja pet hlebova, pšenicu, vino i ulje

Blagoslov pet hlebova posebno je značajan jer podseća na Hristovo čudo, kada je sa pet hlebova i dve ribe nahranio mnoštvo. Ovo čudo naglašava Božiju sposobnost da iz malog izvora stvori izobilje, a petohljebnica nam ukazuje na to da Bog može umnožiti naše skromne darove i učiniti ih dovoljnim za sve naše potrebe.

Sama služba petohlebnice ističe važnost zajedništva i bratske ljubavi unutar pravoslavne zajednice. Blagosloveni hlebovi se nakon molitve dele vernicima, simbolizujući zajedničku duhovnu hranu i blagoslov. Ovaj čin je podsetnik na međusobnu pomoć i deljenje dobara, što je suština hrišćanskog života.

ST/Nikola Mutić
Petohlebnica se u crkvama služi na večernjem, pred velike praznike

Petohlebnica ima duboko duhovno značenje i da nas povezuje sa čudesnim delima Hristovim. Kroz ovu molitvu, pravoslavni vernici se oslanjaju na Božiju milost i ljubav, verujući da će on uvek biti prisutan i da će se njegovi blagoslovi neprestano izlivati na one koji ga verno slede.

Petohlebnica nije samo molitva, već je i živi izraz vere i nade. U svetu punom izazova i neizvesnosti, ova sveta služba podseća nas da je Božija ljubav neiscrpna, i da, poput umnožavanja hlebova, može ispuniti naše živote izobiljem dobara i duhovne radosti.