Duhovna riznica 03.07.2024 | 19:08

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Čovek se ne može spasti samo molitvom

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Čovek se ne može spasti samo molitvom
Freepik

Citat Svetog Teofana Zatvornika za drugu sredu posle Pedesetnice podseća nas na važnost sjedinjavanja molitve i ispunjavanja volje Božije, jer samo na taj način molitva postaje istinska i plodonosna.

Neće svaki koji mi govori: “Gospode, Gospode”, ući u Carstvo nebesko; no koji tvori volju Oca moga koji je na nebesima (Mt.7,21). Čovek se ne može spasti jedino molitvom. Sa molitvom treba da se sjedini i ispunjavanje volje Božije, svega što je čovek dužan da čini po svome zvanju i uređenju svoga života.

I molitva treba prvenstveno da ima za svoj predmet, prozbu (molba upućena Gospodu) da nas Bog udostoji da ni u čemu ne odstupamo od njegove svete volje. I obratno, molitva onoga ko ima revnost da u svemu ispunjava volju Božiju biće smelija pred Gospodom i bliža njegovom prestolu. Jer, molitva nije istinska, trezvoumna i srdačna ukoliko je ne prati hođenje (ponašanje) u volji Božijoj. Tada je ona spoljašnja, glasna, pri čemu se neispravnost naravi kao maglom pokriva mnogim rečima, dok misli lutaju u nepovezanosti. I jedno i drugo treba zasladiti blagočašćem. Tek će onda biti ploda.