Duhovna riznica 14.07.2024 | 21:24

SILA ISUSOVE MOLITVE: Prepodobni Varsanufije Optinski isticao je kako najkraća i najmoćnija molitva uvek ruši sve demonske nasrtaje

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SILA ISUSOVE MOLITVE: Prepodobni Varsanufije Optinski isticao je kako najkraća i najmoćnija molitva uvek ruši sve demonske nasrtaje
Printscreen / YouTube

Ova rečenica, jednostavna i snažna, ključna je za duhovni napredak pravoslavnih vernika. A optinski starac, jedan od najcenjenijih duhovnika u pravoslavnom svetu, često je isticao njen značaj dajući smernice za svakodnevnu upotrebu.

Prepodobni Varsanufije Optinski, sveti starac i duhovni učitelj, isticao je ogromni značaj Isusove molitve u duhovnom životu pravoslavnih vernika. Isusova molitva, koja glasi: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog", predstavlja jedno od najmoćnijih i najkraćih molitvenih izreka u pravoslavlju.

Za pravoslavne vernike, ova molitva je sredstvo očišćenja srca, izvor mira i utehe, i način da se ostvari stalna veza sa Gospodom. Iako svi vernici znaju za Isusovu molitvu, ne izgovaraju je svi redovno; ipak, oni koji je čine delom svog svakodnevnog života svedoče o njenoj transformativnoj moći.

Printscreen / YouTube
Prepodobni Varsanufije Optinski

- Neka vaš prvi pokret, čim se probudite, bude znak krsta, a prve vaše reči — reči Isusove molitve. Kada možete, govorite Isusovu molitvu uz brojanice, a kada ste zauzeti poslom, bez njih. Kada vas spopadnu kakve maštarije, ne protivite im se sami već se na njih bacite kamenom. A kamen je Ime Hristovo, molitva Isusova... Odagnati pomisli nije u vašoj moći, ali ne primiti ih — jeste: odgoni ih Ime Isusovo.

Ako je molitva ponekad nepažljiva, rasejana, ne treba klonuti duhom. U vreme molitve naše se usne osvećuju Imenom Gospoda Isusa Hrista. Postojano se držite Isusove molitve: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog?". Isusovo Ime ruši sve demonske nasrtaje. Oni ne mogu da pobede silu imena Hristova. Zašto je i kako se to zbiva mi ne znamo. Znamo samo da je u stvarnosti upravo tako - ostale su zapisane reči starca Varsanufija.

Prepodobni Varsanufije nam kroz ove reči daje jasne smernice za duhovni život, ukazujući na snagu Isusove molitve koja nadmašuje sve ljudske slabosti i demone iskušenja.