Duhovna riznica 11.08.2024 | 07:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kao što svaka pluća ne primaju isto vazduha, tako ni svaka duša ne prima jednako Božje blagodati

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kao što svaka pluća ne primaju isto vazduha, tako ni svaka duša ne prima jednako Božje blagodati
Shutterstock

Osvrćući se na Jevanđelje po Mateju, Sveti Zatvornik sedme nedelje posle Pedesetnice u svojoj mudrosti poručuje da vera nije samo dar, već i lična odgovornost svakog vernika. Bog je uvek prisutan, ali ulazi samo tamo gde je pozvan.

“Po veri vašoj neka vam bude”, rekao je Gospod dvojici slepaca i odmah im se otvoriše oči (Mt.9,29). Koliko je vere, toliko je i priliva Božanske sile. Vera je prijemnik, usta i prihvatilište blagodati. Kao što su pluća kod nekog veća, a kod nekog manja, te jedna primaju više vazduha a druga manje, tako je i vera kod jednog veća, a kod drugog manja, i jedna prima više darova od Boga, a druga manje.

Bog je svuda, sve obuhvata i pokriva i rado obitava u dušama ljudskim. Međutim, on u njih ne ulazi nasilno, iako je svemoguć, nego kad ga pozovu, budući da neće da narušava vlast čoveka nad samim sobom, Njegovo pravo vlasnosti nad sobom, koje mu je sam darovao. Onoga ko se otvori verom – Bog ispunjava. U onoga, pak, ko se zatvorio neverjem, On ne ulazi, premda je i njemu blizak. Gospode, dodaj nam vere, jer je i vera tvoj dar. Svako od nas je dužan da ispoveda: “Ja sam ništa i ubog” (Ps.69,6).