Duhovna riznica 12.08.2024 | 12:25

ZABRINUTOST ZBOG SERIJE ZEMLJOTRESA NA SVETOJ GORI: Profesor seizmologije Manolis Skordilis otkriva da li prete nova podrhtavanja tla

Izvor: TheOpinion.gr
Autor: Saša Tošić
ZABRINUTOST ZBOG SERIJE ZEMLJOTRESA NA SVETOJ GORI: Profesor seizmologije Manolis Skordilis otkriva da li prete nova podrhtavanja tla
Shutterstock, Printscreen/Youtube/Flash TV

Na Atosu, priroda ponekad prekine spokoj potresima zemlje, ali čuvari drevnih manastira, kao i hodočasnici, nemaju razloga za strah. Profesor seizmologije sa Univerziteta u Solunu umirujuće govori o prognozi za nastavak seizmičke aktivnosti na ovom svetom poluostrvu.

Iako su poslednjih dana uzastopni zemljotresi zabeleženi na Svetoj gori, profesor seizmologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, Manolis Skordilis, umiruje uznemirene monahe, hodočasnike i vernike, ističući da situacija do sada nije izazvala značajnu zabrinutost.

- Postoji česta seizmička aktivnost u ovoj oblasti, ali prema našim statističkim i istorijskim podacima, nikada nije zabeležen veliki zemljotres - rekao je profesor Skordilis, pokazujući duboko poštovanje prema svetoj tradiciji mesta, ali i prema snazi nauke koja bdi nad njom, prenosi “TheOpinion.gr”.

Printscreen/Youtube/Flash TV
 Manolis Skordilis, profesor seizmologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu

Od 2021. godine, nije registrovan nijedan značajan zemljotres u Grčkoj, navodi Skordilis, dodajući da bi tekuća seizmička aktivnost mogla biti rezultat buđenja lokalnog raseda. Ipak, naučnici pomno prate situaciju kako bi osigurali da nema opasnosti za ovaj sveti kutak vaseljene, gde se vekovima stapaju molitva i vera.

Joerg Reuther / imageBROKER / Profimedia
Mapa Svete gore

Tišina Svete gore, narušena kratkotrajnim potresima, vraća se svaki put još dublja i snažnija, kao svedočanstvo da u ovom svetom prostoru priroda i vera koračaju zajedno u harmoniji koju nijedan zemljotres ne može narušiti.