Duhovna riznica 16.10.2024 | 13:59

SPOMENIK RAZDORA: Kako se istorijske figure koriste za podele umesto okupljanja

Izvor: Pravoslavlje
Autor: Saša Tošić
SPOMENIK RAZDORA: Kako se istorijske figure koriste za podele umesto okupljanja
youtube/printscreen/FACE HD TV

U svetlu kontroverzi oko spomenika kralju Stefanu Tvrtku Kotromaniću u Sarajevu, postavlja se pitanje da li ćemo ikada razumeti bogatstvo naše zajedničke istorije ili ćemo i dalje živeti u iluziji jednostavnih narativa.

Umesto negovanja pupoljka na starom drvetu zajedništva, u Bosni i Hercegovini se svaki čas „kalemi“ nova mladica razdora, što je nedavno učinila i gradonačelnica Sarajeva, ne toliko samim činom prisvajanja Nemanjića i postavljanjem spomenika kralju Stefanu Tvrtku Kotromaniću, koliko naknadnim objašnjenjima zbog čega je to urađeno ilegalno i pod okriljem noći.

„Angelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, nekoliko puta javno je istakla da je za nju Tvrtko srpski kralj, i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

Budući da se odluke u Komisiji ne mogu doneti bez Angelininog glasa, bila sam svesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao. Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine zatražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala 'Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi - Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić' i kako bi izložila bistu kralja“, napisala je na društvenoj mreži Iks (Tviter) zašto je spomenik kralju Tvrtku Kotromaniću postavljen ispred Predsedništva BiH u Sarajevu na taj način, pokrenuvši lavinu komentara.

youtube/printscreen/ Nezir Halilovic
Bez imena Stefan Tvrtko je ban

Najbolji osvrt, utemeljen na istorijskim činjenicama i lišen bilo kakvog dnevnopolitičkog uticaja, dala je glavna i odgovorna urednica časopisa „Pravoslavlje“, Olivera Jovanović:

"Bosna se danas, nažalost, u kontekstu raznih želja i htenja tumači mimo njene istorije, a samim tim i mimo značaja krune Nemanjića kojom se na ovim prostorima overavao legitimitet vladarske loze."

U tom kontekstu se latentno zaobilazi istina da se po prestižnu krunu u Tvrtkovo vreme hodočastilo grobu Svetoga Save, a ne na gradski trg gde je u Sarajevu, u znak multikulti identiteta, bespravno (apsurdno, ali istinito) osvanuo spomenik kralju Stefanu Tvrtku (bez imena Stefan).

Spomenik je postavljen bez saglasnosti srpskog člana Komisije za zaštitu spomenika, u inat Srbima, onima koji su bana Tvrtka Kotromanića krunisali dostojanstvom kralja. Postavlja se pitanje zašto se srpski član Komisije pobunio protiv postavljanja spomenika – odgovor je upravo u zaobilaženju istine i potenciranju na lažnom identitetu kralja Stefana Tvrtka, koji kao takav odgovara narativu multikulti društva.

U ime multikulturalnog društva kojim se petparački hvale oni koji su bespravno postavili spomenik, bilo bi pošteno da se imenu Tvrtko doda ime Stefan, jer bez imena Stefan, Tvrtko nije kralj nego samo ban. Bilo bi čestito i da se, iz poštovanja prema njegovom poreklu, napiše njegova puna, legitimna i istorijski potvrđena titula: Stefan Tvrtko Kotromanić, kralj Srba, Bosne i Primorja.

youtube/printscreen/ Nezir Halilovic
 

Ono što je časno i istorijski tačno ne biće u narativu koje baštini multikulti okruženje u kojem je postavljen Tvrtkov spomenik, a koje danas počiva na 5 posto hrišćanskog življa. Sapienti sat!

Oktobarski dani pre 647 leta doneli su banu Tvrtku Kotromaniću željeni prestiž kada je, u manastiru Mileševa, ovenčan dvostrukim vencem svetorodne loze Nemanjića, postavši kralj Stefan Tvrtko.

I dok mnogi multikulti naratori osporavaju kralja Stefana Tvrtka u istoriji srpskog bića, istorijski je fakat da se na Mitrovdan te 1377. godine ban Tvrtko pravoslavnim pomazanjem u srpskoj svetinji uzdigao na presto kralja Srba, Bosne i Primorja pod imenom Stefan.

Licemeran je narativ, intenzivno prisutan poslednjih desetleća, da se srpskom narodu ospori uloga državotvornog naroda, naroda koji je žila kucavica južnoslovenskog prostora, na kojem je ime Stefan bilo znak vladavine i stvarnog identiteta, u ovom slučaju identiteta utemeljenog krunom Tvrtkovih predaka – Nemanjića, kojom je ovenčan u Mileševi pod omoforom svoga pretka, svetog Nemanjića, Svetoga Save Srpskog.

Po tom narativu negatora, ne samo srpske krune kralja Stefana Tvrtka, nego i bilo kakve njegove veze sa svojim srpskim precima, što znači negiranje i njega samog, kralj Tvrtko (bez imena Stefan) je multikulturalni vladar koji je bio i musliman pre islama na ovom prostoru i bogumil, iako bogumili na ovim prostorima, sem sporadičnih slučajeva, kako biva sa svakom sektom, pa i bogumilskom, nisu ni postojali. Bio je sve, samo ne i srpski kralj.

Isključivanjem Srba iz bića kralja Stefana Tvrtka, koji je i telesno potomak Nemanjića, jeste negiranje Bosne i njenog stvarnog identiteta u koji je duboko utkan srpski narod, upravo od onih koji se uspinju da je utvrde u bezličnom identitetu od Kulina bana do naših dana. I Kulin ban bi se imao čemu čuditi, ako ništa, a ono kako se danas tumači njegova povelja, u kojoj se jasno, molitveno, priziva Otac, Sin i Sveti Duh. Baš onako kako su se prizvali Otac, Sin i Sveti Duh u činu krunisanja bana Tvrtka u kralja Stefana u srpskoj svetinji, Manastiru Mileševa.

youtube/printscreen/FACE HD TV
Spomenik je podignut pod okriljem noći, bez saglasnosti nadležne komisije

I dok u Rimu počiva bosanska kraljica Katarina od roda Svetoga Save, kako joj na grobu piše, osporavanje značaja Svetoga Save u prekodrinskom prostoru, koji i po caru Porfirogenitu u spisima iz X veka naseljavaju Srbi, nepotrebno je. Bosanski ban Tvrtko, a od Mitrovdana 1377. godine kralj Stefan Tvrtko, ne bi se složio sa današnjim tumačenjem titule bosanskog kralja i bilo bi mu čudno što su mu iz kraljevskog imena istrgli Srbe i ime Stefan, i ko ga na sarajevskom trgu brani od Srba i lažno predstavlja kada je toliko želeo da bude udostojen venca i časti i skiptra carskoga prvih svojih roditelja, svete gospode srpske kraljeva i careva“, napisala je Olivera Jovanović u novom broju „Pravoslavlja“.

Kao što vidimo, tkanje identiteta Bosne i Hercegovine kroz istorijske figure poput kralja Stefana Tvrtka Kotromanića često se koristi za produbljivanje razdora, umesto da gradi mostove razumevanja. U svetu koji slavi multikulturalizam, pravi izazov leži u prihvatanju složenosti našeg kolektivnog identiteta.

Da li smo spremni da se suočimo s istinom i obogatimo zajedništvo, ili ćemo i dalje birati jednostavne narative koji potkopavaju našu pravu istoriju? Stari latili bi rekli „Sapienti sat!“, dok bi Srbi svih veroispovesti u celom regionu kazali: „Pametnom dosta!“.

Crkve i manastiri 15:43 | 09.10.2024

KADA JE SVETI SAVA DOŠAO, ŽEZLO JE PALO I SEDAM VEKOVA STARO PRORAČANSTVO SE OSTVARILO: Kako su na Svetu goru stigle tri najvažnije pravoslavne relikvije

Kada je Sveti Sava Nemanjić došao do kivota da se pokloni moštima onoga ko mu je bio duhovni uzor, igumanski štap Svetog Save Osvećenog je pao. I to se za tri dana desilo tri puta. To monasima nije bilo ništa čudno dok ikona Majke Božije Mlekopitateljice nije sišla sa trona i krenula mu u susret.