Roditeljima je potrebno strpljenje i mudrost kako bi uspostavili jasne granice i istovremeno podržali kvalitetne osobine kod svoje dece.
Vaspitanje dece u savremenom dobu postaje sve složenije usled ubrzanog tempa života, konstantnog uticaja digitalnih tehnologija i raznovrsnih medija na decu.
Roditeljima je potrebno strpljenje i mudrost kako bi uspostavili jasne granice i istovremeno podržali kvalitetne osobine kod svoje dece.
YouTube/printscreen/otac predrag popovic
Otac Predrag Popović
Takođe je važno graditi poverenje kroz otvoren razgovor i zajedničke aktivnosti, jer deca uče najviše posmatrajući ponašanje odraslih, a savet roditeljima o tome kako da vaspitaju decu dao je otac Predrag Popović.
- Možete da upropastite dete na dva načina, oba su podjednako štetna: motivisanjem kroz nagrade ili kroz kazne. Ako ga budete više nagrađivali, naviknuće se na nagrade, a ako budete više kažnjavali, naviknuće se na kazne. U oba slučaja usmeravate svu pažnju na njegovo ponašanje. Najgore je, međutim, kada ga ignorišete - ne obraćate pažnju na njega - to je za dete najsmrtonosnije i takva deca se retko oporavljaju.
- Ali, decu možete najbrže upropastiti i tako što ćete im dati sve: ispunjavajući svaku želju, naučićete ih da očekuju samo čašćavanje. Ako želite da potpuno upropastite svoje dete, upravo to i činite. Kako je rekao Vladata Jerotić: "Dajte detetu sve, svaku želju ispunite detetu" - i to je pogubnopodvlači otac Predrag.
Kakav je roditelj otac Predrag...
- Veoma sam strog roditelj. Moje je da budem roditelj, nisam postavljen da se ja deci sviđam i da budem prijatelj. Kasnije ćemo biti prijatelji, a sad sam roditelj, staratelj i vaspitač i pred Bogom odgovaram za to - rekao je on otac Predrag Popović, pa dodao:
- Ali, nisam nadmen da ja njih sad postrojavam, da oni stoje mirno. Nego ih pitam, šta se vama ne sviđa kod mene i onda oni meni kažu. Tako sam ih i uveo u to da imam i ja pravo njima da kažem šta se meni ne sviđa kod njih. I oni očekuju, a tata šta ti misliš, kod nas? Ne sviđa mi se to, to i to, na ovome jačaj...
Sa zvončićima oko vrata i vrbovim grančicama u rukama, stotine dece i vernika prošle su u molitvenom hodu do hrama Svetog Save, gde je vladika Petar služio bdenije uoči praznika Cveti — ulaska Gospodnjeg u Jerusalim.
U Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju slilo se more dečjih glasova i osmeha, dok je vladika mileševski govorio o Hristovoj vojsci dobrote i ljubavi, bez koje svet ne bi opstao.
Liturgije u Dablinu, Darbiju i Korbiju sabrale su vernike svih generacija, a praznična radost u novoj britansko-irskoj eparhiji pretočila se u molitvu, dečji smeh i poruke nade pred Veliku nedelju stradanja i spasenja.
Budući da je danas treći dan Vaskrsa tranzit vernika kroz svetinju je pojačan, a samim tim i vrednost priloga koji vernici dobrovoljno odvajaju kao donaciju svetinji.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
U vremenu kada se često bavimo svakodnevnim brigama, važno je povremeno zastati i razmisliti o prolaznosti života i kaže da je samo jedan vek dovoljan da se sve promeni i nas svi zaborave, osim Boga.
Budući da je danas treći dan Vaskrsa tranzit vernika kroz svetinju je pojačan, a samim tim i vrednost priloga koji vernici dobrovoljno odvajaju kao donaciju svetinji.
Budući da je danas treći dan Vaskrsa tranzit vernika kroz svetinju je pojačan, a samim tim i vrednost priloga koji vernici dobrovoljno odvajaju kao donaciju svetinji.
Na aerodromu Šeremetjevo uvažene goste su dočekali predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Antonije i ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Momčilo Babić.
U danima posle Vaskrsa, kada su frižideri puni ofarbanik, ali nepojedena jaja, svaka domaćica traži način da ih iskoristi. Ovo veselo jelo u obliku pilića nije samo ukusno – već je prava praznična radost na tanjiru!