Islam 16.06.2024 | 13:33

DANAS JE PRVI DAN KURBAN-BAJRAMA: Simbol milosrđa i dužnosti u islamskoj tradiciji

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DANAS JE PRVI DAN KURBAN-BAJRAMA: Simbol milosrđa i dužnosti u islamskoj tradiciji
Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Na početku četvorodnevne svetkovine koja slavi tradiciju klanja kurbana i duhovno putovanje miliona muslimana u Meku i Medinu, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudića poslao snažnu poruku.

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama, dan velikog Božijeg dobra. Ovaj praznik nosi izuzetnu važnost, obeležen klanjem kurbana - tradicijom Božijeg poslanika Ibrahima. Kurbansko meso se deli siromasima, prijateljima i komšijama, simbolizujući velikodušnost i brigu za zajednicu. Uz to, dani hadža, koji okupljaju milione muslimana u svetim mestima Meki i Medini, podsećaju na duhovno putovanje i peti stub islama koji svaki musliman treba da obavi čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija, kao Alahov gost, dobija priliku za oprost greha, što je razlog okupljanja miliona muslimana na tlu kojim je koračao Muhamed.

ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia
Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić, u svojoj bajramskoj poruci istakao je važnost sloge i zajedništva:

Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u veri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspeha na ovom svetu međusobno pomaganje u dobru. Sa tim mislima, svima vam od srca želim srećan Bajram, moleći dragog Alaha za vaše zdravlje i uspeh u životu i radu, da ga provedete u zdravlju sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

Credit: Irfan Licina / AFP / Profimedia
Vernici u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru

Tokom bajramskih praznika, muslimanski vernici posećuju svoje najmilije, rođake, komšije i prijatelje, čestitajući praznik i šireći radost i ljubav. Posete bližnjima su obavezan i sastavni deo bajramskih blagdana, naglašavajući važnost zajedništva i porodičnih vrednosti.

Redakcija Religija.rs pridružuje se čestitkama i svim vernicima muslimanima želi srećan i blagosloven praznik – Bajram šerif mubarek olsun. Neka ovaj praznik provedete u radosti, miru i sreći sa svojim porodicama.