Islam 17.06.2024 | 08:59

RAZLIČITI IZRAZI, A JEDINSTVENA PORUKA: Kako se čestita islamski praznik Kurban-bajram

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
RAZLIČITI IZRAZI, A JEDINSTVENA PORUKA: Kako se čestita islamski praznik Kurban-bajram
OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

U različitim geografskim područjima muslimani čestitaju Kurban-bajram sa posebnim izrazima koji odražavaju lokalne tradicije i jezike, ali svi nose jednu univerzalnu poruku - poruku radosti, zajedništva i blagoslova.

Dok muslimani širom sveta drugog dana nastavljaju sa obeležavanjem velikog praznika Kurban-bajrama, vernici se okupljaju u molitvi, porodičnom zajedništvu i deljenju radosti. Kurban-bajram, jedan od najvažnijih islamskih praznika, obeležava se klanjem kurbana, a meso se deli siromasima, prijateljima i komšijama, što simbolizuje milosrđe, solidarnost i požrtvovanost.

Praznična atmosfera ispunjena je toplinom i radošću, a vernici upućuju jedni drugima čestitke koje odražavaju duh vere i zajedništva. Na našem podneblju, tradicionalna čestitka glasi "Bajram šerif mubarek olsun," što u prevodu znači "Neka je plemeniti Bajram blagosloven." Ovaj izraz ima duboko ukorenjenu veru i tradiciju, te se koristi sa velikim poštovanjem i radošću.

Emre Ayvaz / AFP / Profimedia
Vernici u molitvi

U Bosni i Hercegovini, često se može čuti i izraz "Bajrambarečola," dok se u arapskom svetu koristi fraza "Teqabbelallahu Minna We Minkum", što znači "Neka Alah primi i ukabuli od nas i od vas dobra dela".

Na engleskom govornom području čestitka "Eid Mubarak" je najčešće u upotrebi, što doslovno znači "Srećna ili blagoslovena proslava." Turski izraz "Bayramınız kutlu olsun" prevodi se kao "Blagoslovljen praznik", dok u Nemačkoj koriste termine "Fröhliches Zuckerfest" ili "Eid Mubarak". Francuzi čestitaju rečima "Aïd Moubarak" ili "Aïd Mabrouk", dok se u Švedskoj kaže "Glad Eid", a na finskom "Hyvää Eidiä".

Običaj je da se na čestitku odgovori sa "Alah razi olsun", što znači "Neka je Alah zadovoljan tobom". Ove čestitke, izrečene na različitim jezicima, nose istu poruku ljubavi, zajedništva i blagoslova.

OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia
Molitva je neizostavni deo proslave praznika

Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram, jer se poklapa sa danima hadža, podseća na žrtvu proroka Ibrahima i njegovo bezrezervno pokoravanje Božijoj volji. Milioni muslimana koji se u ovom periodu nalaze na hodočašću u Meki, ispunjavaju jedan od pet stubova islama, obnavljajući svoju veru i posvećenost Alahu.

Ovaj praznik nas podseća na važnost milosrđa, vere i solidarnosti, i pruža priliku da se, kroz deljenje i zajedništvo, ojačaju porodične veze i prijateljstva. Muslimani širom sveta danas slave drugi dan ove svetkovine sa željom da se radost i blagoslov Kurban-bajrama prenesu na sve ljude dobre volje. Bajram šerif mubarek olsun!